Абитуриентите през един на маса на бала, без маски за снимки с родата

Абитуриентите през един на маса на бала, без маски за снимки с родата

Пандемията не осуети тази година плановете на зрелостниците и абитуриентските балове ще се проведат по план. На места обаче ще се въведат допълнителни противоепидемични мерки. Зрелостниците в столицата ще бъдат по четирима и през един на маса, а в Разград кавалерите и дамите няма да имат свое място в ресторанта.

Абитуриентите от столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ ще се съберат в двора на училището, а след това ще отидат в хотела, както се е случвало и преди пандемията.

„Информирали сме полицията за маршрута, по който ще се движим – нещо, което бе пропуснато миналата година. На бала ще бъдат допускани родители и приятели на абитуриентите. Няма да задължаваме хората да бъдат с маски. Дори и да имаме подобен апел, това е открито пространство и би било трудно да се правят забележки“, обясни за организацията в училищния двор по време на балната вечер директорът на школото Диян Стаматов. В ресторанта по традиция няма да бъдат допускани външни лица, но абитуриентите на масите ще бъдат разредени.“

За разлика от предходни години, когато випускът стоеше на една маса, сега мерките не позволяват това да се случи. Затова учениците ще бъдат по четирима на маса и през стол, за да има отстояние“, каза Стаматов. По думите му по време на баловете трудно може да се спазва дистанция.

Изпращането в 119-о пък бъде на 17 май – първия почивен ден след завършването на 12-и клас.“ Ще се опитаме да реализираме всички стандартни церемонии – изпращане на знамето, вдигане на българския флаг, изслушване на химна, поздрав от 12-и клас към учителите и обратното. По-различното тази година ще е, че ще ограничим голямото струпване на много ученици в двора „, обясни директорът. Преди 2 години са се събирали по 1200 човека в двора, но сега ще бъдат само 11-и и 12-и клас. Останалите ученици ще имат възможността да наблюдават тържеството от прозорците. По принцип на тази церемония не идват родители.

В Профилиранта природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Разград балът и изпращането по традиция ще са на 25 май. Абитуриентите ще влязат за последен път в класните си стаи, където на балони с хелий ще напишат какви искат да станат и какво си пожелават. След това класовете един по един ще минат по червения килим, където водещите ще кажат по няколко думи за тях и с какво се отличават, и ще пуснат балоните си в небето. Като се събере целият випуск в двора,

абитуриентите ще броят до 12 и ще се отправят пеша към ресторанта

Пред него ще могат да си направят снимки с приятели и роднини, но вътре няма да бъдат допускани придружители. Такива са разрешени само за зрелостниците със специални потребности.

„Днес е последният учебен ден и след бала ще се съберем с класа само още веднъж – за дипломирането. Те ще ми липсват, били сме заедно 5 години. Радвам се, че ще имаме възможността да имаме нормален бал и ще успеем да направим всичко, както сме го планирали“, сподели

Никлена Методиева от 12 Б на ППМГ. Тя допълни, че почти целият випуск ще има и втора бална вечер. Те ще бъдат в Слънчев бряг за няколко дни.

В СУ „Христо Ботев“ във Враца тази година пък са се отказали от втората бална вечер, тъй като в края на месеца има изпити за прием в университет, обясни директорът Виктор Кръстев. Изпращането на неговите абитуриенти е винаги в последния учебен ден. Днес в 10 всички 12-и класове ще влязат за последен път в своите стаи. След това при звуците на звънеца ще излязат един по един. Изпращането продължава с приветствие от кмета и водосвет от владиката. В церемонията участват и учениците. Зрелостниците приветстват, а първи клас отговарят. Официалната част трае около час. След нея по традиция

всеки клас се представя с кратка програма в рамките на 20 минути

учителите пък персонално споделят как са протичали часовете при първата среща с даден ученик и как той се е развил през годините. Заради пандемията последната част от церемонията по изпращането е с нова локация. „Досега това се е случвало в Двореца на културата, но сега представянето също ще бъде на открито в училищния двор“, обясни директорът. Той допълни, че няма да има ограничение на гостите. Балът на училището във Враца пък е на 24 май. Зрелостниците тръгват на шествието от школския двор през целия център и

стигат до площада, където обикновено се събират около 3000 души

Там учениците поднасят цветя пред паметника на Ботев, а целият град може да ги види. В 20 часа пък влизат в ресторанта. Мерките там са изцяло грижа на хотела. За разлика от столицата обаче класовете ще бъдат на една и съща маса. Придружителите също не са забранени. Така всеки ще си има столче, а не след 11-12 да няма място. След това си правят и снимки, има шоу програма, заря, а към 2 слизат в пианобара.

Дванадесетокласници стават солисти в ансамбъл

24-те зрелостници в СУ „Любен Каравелов“ с профил музика пък ще имат три изпращания. Първо, по традиция в последния учебен ден тазгодишният випуск ще поздравят своите учители в класната стая. Всяка година те подготвят изненада към класния си ръководител и всички педагози, които са ги обучавали. Голяма част от учениците са част от ансамбъла. Той също им прави изпращане. Зрелостниците се прощават със своите обучители и по-малките деца от състава. В деня на бала – на 24 май, също има изпращане на учениците, тогава вече е разработена и празнична програма, сподели директорката Саша Щерева. По традиция всяка година има и концерт за изпращането на учениците в Дома на културата, но тази година заради пандемията такъв не е бил организиран.

„По време на концерта по случай юбилея на училището абитуриентите бяха солисти и музиканти. Така те получиха своя момент на сцена, и то не на коя да е – на амфитеатъра. В тази връзка дори бяха привилегировани пред предишните випуски“, сподели Щерева. Преди пандемията и ремонта на сградата изпращането е започвало още в Деня на Земята. Тогава 12-и клас засажда дърво в училищния двор, за което след тях се грижат 8-и или 9-и клас.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *