Абитуриентските балове пред отмяна?

Абитуриентските балове са под въпрос. Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса.

Образователният министър Красимир Вълчев забрани до второ нареждане провеждането на състезания и олимпиади, училищни събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Със заповедта се отлагат и квалификации и обучения на преподавателите.

Неясното около заразата притесни сериозно родители и абитуриенти, тъй като подготовката за баловете вече започна. Купуването на рокли и костюми традиционно започва през март, а по същото време се резервират и заведения, където родителите организират изпращания на децата си. Изказването на премиера Бойко Борисов, че пикът на коронавируса у нас ще настъпи през септември т.г. допълнително притесни дванадесетокласниците, които с трепет очакват броенето до 12.

„Този въпрос при днешните условия е твърде далеч. Дотогава е разумно да се смята, че няма да имаме вирусен проблем. Ако все пак проблемите продължават, баловете биха били най-малкото жизнено събитие, за което ще се мисли. Към днешна дата има договор за баловете, предприети стъпки за плащане. Към момента има забрана за събиране на групи от ученици на едно място и ако тя остане дотогава, ще бъде спазена. При отпадане – ще има бал“, коментира пред „България Днес“ Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столицата.

„Не е добре да се всява смут в тази посока, поради което казвам, че е доста далече. Все пак нека стигнат до събитието „бал“ зрелостниците. Дни преди това са изпитите им, нещо, което е в пъти много по-жизненоважно“, каза още Стаматов.

Директори на училища в страната призовават учениците и техните родители да не изпадат в паника, а да изчакат спокойно развитието на ситуацията, тъй като до началото на баловете има около два месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *