Автокъщите в Дупница пред затваряне – няма внос, няма и клиенти

Автокъщите в Дупница са пред затваряне. Търговците са пред фалит. Няма внос на коли. Няма и клиенти, твърдят заетите в бранша.

“Откакто наложиха извънредно положение, търговията с автомобили втора ръка замря. Има търсене само онлайн, но клиентите само питат какви автомобили имаме и на каква цена. Аз идвам за по няколко часа преди обяд в автокъщата, за да я нагледам. Няма и внос на автомобили. Бизнесът ни умира”, оплака се Петър Петров, собственик на автокъща на главен път Е-79, при разклона за село Пиперево пред в. „Струма“.

Колегата му Николай Дойчинов прогнозира: “Голяма част от автотърговците ще фалират. Много от тях са теглили големи кредити, за да тръгнат в този бизнес. Само за отваряне на автокъща и да я напълниш с коли са необходими поне 250 000 лв. Ако фирмата няма оборот, тя не може да погасява дълговете си към банки и ще се наложи да завори. Много автотърговци ще бъдат разорени”, заяви Дойчинов.

„През март миналата година съм продал 40-50 автомобила. Миналия месец продадох само два, дори едната кола я купиха в последния ден на месеца, на 31 март. Регистрацията на автомобила в КАТ не е спряла, защото автомобила, който продадох тези дни, го купи дупнчанин и го регистрира в КАТ. Други купувачи няма. Няма и как да има с тези КПП-та”, заяви председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов и допълни:

„Засега плащам основната заплата на работниците, но не знам докога ще издържа. Трудно се създава добър екип, но ако се наложи, ще отидат на борсата. Продажбата на МПС-та не влиза в Закона за подпомагане от държавата – така нареченото 60/40. Надявам се да се променят нещата, за да получим и ние някаква помощ от държавата. Целият сектор не работи. Не мога да кажа колко автокъщи са фалирали в Дупница, нямам такава информация”, заяви В. Кацов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *