Агнешкото стана златно! Ето колко лева удари килото

Агнешкото стана златно! Ето колко лева удари килото

Българските агнета станаха златни. Цената им литна до 18 лв. за живо тегло. Толкова е цената и за килограм плешка в търговската мрежа. Офертата за продажба на живи агнета е в интернет и даже е обявена за промоционална. Животните са чуждоземци, но нали ги гледаме тук, се водят български, обясни търговецът.

Той уточни, че продава скъпо не заради предстоящите празници Великден и Гергьовден, а тъй като предлаганите от него животни са чистокръвни от руската порода Романовска овца. Тя е специализирана за месо и вълна и почти не се отглежда в България. По последни данни в страната има не повече от стотина броя, поради което породата е застрашена от изчезване.

Иначе масовите оферти за живите агнета са по 5 и 6 лв. /кг. Срещат се и обяви от 1 до 11 лв./кг. Овцевъди от Пловдивска област коментират, че цената се определя и от района, където и фермата. В равнинната част се предлагат между 6 и 7 лв. за живо тегло.

Животновъди недоволстват, че прекупвачи извивали ръцете на тези, които гледали овце високо в планината, като ги принуждавали да продават евтино по 4,50 – 5 лв. живото тегло. Оттам започва сивият сектор – дали овцете ще се насочат към кланица или ще се препродават живи, няма кой да проследи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *