Адвокат: Има разминавания между тезите на Щаба и правителството

Има непреодолими разминавания между тезите на Националния оперативен щаб, който вероятно все още настоява да продължат ограниченията и желанието на изпълнителната власт да разхлаби режима. Това каза адвокат Михаил Екимджиев по БТВ.

По думите му нямало логика на 20 март, когато сме имали по 20-30 нови случая, да има затягане на мерките, а сега, когато сме имали 50 случая на денонощие, да се говори за разпускане.

Екимджиев изрази мнение, че мерките били противоконституционни и трябвало да се промени Конституцията. По думите му съгласно чл. 57 ал. 3 от конституцията – ограничение на основните права и свободи може да се налага само със закон, но в същия член е посочено, че правото на личен живот не може да бъде игнорирано или отменяно дори със закон, дори в извънредно положение. Той апелира НС, така, както взело решението да обяви извънредното положение на 13 март, така да бъде променена и Конституцията.

По думите му ако се промени Конституцията, то трябва да има нов закон, който да кодифицира нормите, свързани с преходната ситуация между извънредното положение и нормалния начин на живот или промени в Закона за здравето, Закона за извънредното положение и Закона за военното положение.

Адвокатът уточни, че по никакъв начин не насърчавал гражданите да не се съобразяват със заповедите. Според него едва ли сега е времето да се мисли за промени в конституцията. Въпреки това обясни, че се очертавало и след края на извънредното положение да продължат определени мерки.

Адвокатът разкритикува ВСС за това, че се бил разпуснал и не се гледали дела по времена ИП, като посочи, че единствено съдът можел да брани хората от административен произвол по време на положението. По думите му по този начин хората се излагали на административен произвол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *