Административен съд остави в сила решението на ОИК Разлог за детрониране на кмета

Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Красимир Герчев срещу решението на ОИК от 11 март за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Припомняме, че до детронирането му се стигна след влязло в сила решение на КПКОНПИ.

Кр. Герчев атакува решението на ОИК – Разлог като нищожно и незаконосъобразно, като в жалбата бяха изтъкнати различни доводи – за незаконен състав на избирателната комисия, липса на кворум, мнозинство от 2/3 и др. Преди старта на делото бе направено особеното искане за спиране изпълнението на решението на ОИК до приключване на спора, но съдия Иван Петков го отхвърли, като определението му бе потвърдено и от ВАС.

В административния процес кметът бе представляван от адвокат Атанаска Богоева. По нейно искане бе изискана справка от „Информационно обслужване” АД относно това кога е било обявено заседанието на ОИК и дневният ред. В писмения отговор бе посочено, че заседанието е обявено на страницата на ОИК на 10 март, а дневният ред на 11 март, но според адвокат Богоева не става ясно как е обявено и настоя съдът да изиска служебно отговор на този въпрос. Според нея липсва яснота и в писмото на ЦИК относно политическото представителство в ОИК – Разлог.

„Тъй като в жалбата твърдим, че решението е взето от непълен състав от 7 членове на ОИК – Разлог, а са правени промени от ЦИК, искаме информация за това как са разпределени представителите на партиите. Може да се окаже, че при вземане на решението са преобладавали членове на една партия, което е абсолютно нарушение“, посочи адвокат Богоева.

От ОИК – Разлог определиха направените искания като неоснователни, предава в. „Струма“.

След преценка на представените по делото доказателства съдията по делото Иван Петков реши, че решението на ОИК – Разлог е законосъобразно и отхвърли жалбата на Красимир Герчев. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Междувременно Красимир Герчев внесе нова жалба във ВАС, в която иска да бъде отменено влязлото в сила решение на КПКОНПИ, която е уважена и първото заседание е насрочено за месец юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *