„Ад, който продължава“: Историята на една българска лекарка в Бергамо

Битката с COVID-19 в Италия е в разгара си – заразените са 74 хил., а 7500 починаха. Мерките в страната са още по-строги, глобите – по-големи. А в Бергамо, градът най-засегнат от коронавируса, лекарите се борят не само за живота на стотици пациенти, но и за този на свои колеги.

Какво е усещането да работиш в най-тежко засегнатото място на Стария континент – разказ от първо лице на д-р Анелия Първанова, която заедно със своя съпруг, е на първа линия в битката срещу коронавируса.

Бергамо днес по нищо не прилича на себе си. Военни конвои извозват десетките ковчези с починали. Кадрите, които плъзнаха в социалните мрежи, ще останат в съзнанието на всеки, който ги е видял. За вируса се заговорило още в началото на годината, но призивът към медиците бил да не носят маски, за да не плашат пациентите. И така – до първия потвърден случай на COVID-19.

„Народът не е бил предупреден, здравните работници не са били предупредени и не са взели необходимите мерки. Всички са продължили да работят без защитни средства, без маски, без ръкавици, без защитни облекла. Включително такава беше ситуацията на 21 февруари, когато обявиха първия случай в Италия. В края на февруари в болницата, в която работим, старшата медицинска сестра даваше нареждане служителите да не слагат маски, за да не плашат хората. Има много направени грешки при предпазването от вируса“, каза д-р Анелия Първанова, лекар в Бергамо, пред БНТ.

Доктор Първанова живее в Бергамо от 22 години. Със съпругът й Илиян работят в институт за фармакологични изследвания, а той е и част от т.нар. „група за неотложна помощ“, която поема лекарски дежурства вечер и през уикендите. Повече от два месеца не са виждали своите близки и приятели. Отдадени са на битката със заразата.

„В нашия институт са взети всички необходими мерки за защита както на персонала, така и на пациентите. Докато дейността на моя съпруг е много по-интензивна и много по-опасна – той работи на първа линия с болните пациенти. Сега хората са с много повишено съзнание. Самите те отиват с предпазми маски и ръкавици“, разказва Първанова. Тя твърди, че италианците макар и късно, са разбрали, че строгите мерки са единственото решение в момента.

„Пациентите, които са затворени и спазват много сериозно разпоредбите на правителството, да не излизат от вкъщи, са добре здравословно, а всички, които си позволяват дори и за нещо съвсем дребно да излязат от вкъщи, веднага се разболяват – температура, кашлица и това продължава с дни“, казва докторът.

Нарича Италия „Ад, който продължава“. И че част от мерките са закъснели и е трябвало още в първите дни на февруари да бъде обявена карантина. Още в първите дни на пандемията, както малките, така и големите болници в града вече трудно смогвали на притока на пациенти. Голяма част от пациентите в болницата не били изследвани за COVID-19 и така само за седмица от 13 приети, 12 се оказали инфектирани. Бързо станало ясно, че здравната система е пред колапс. Стигнало се до там да няма нито свободни легла в болниците, нито медицис, които да лекуват пациентите.

„Тук ежедневно умират хора, всички виждат какво се случва. Аз написах във Facebook: „Бергамо е на крака, Бегамо плаче за своите мъртви“. В такава ситуация човек не може да бъде безотговорен. Въпреки защитните облекла, опасността е реална. Да, страхуваме се“, категорична е Първанова.

Италиански лекари призовават повече болни да остават под домашно лечение, да се въведат мобилни болници и да се позволи на здравните заведения да лекуват тези, които са наистина болни.

„Мислете за здравните работници, защото това е тяхната съдба – те са длъжни да защитават народа, но ако и те се разболеят, няма да има след това кой да се грижи за народа“, призовава доктор Първанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *