Акад. Ангел Гълъбов: Топлото време няма да спре вируса

Коронавирусът няма да изчезне със затоплянето на времето. Това заяви акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.

Той обясни разликите между грипа и коронавируса. Акад. Гълъбов уточни, че инкубационният период на грипа е два дни. При него обаче няма симптоми на белодробно засягане.

„Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите“, обясни Гълъбов.

Той уточни и каква е разликата в лечението на двете заболявания. От думите му стана ясно, че при грип има ефикасни противовирусни препарати. Те обаче трябва да се приемат най-късно на втория ден.

„Освен това се приема и антиоксидант. При коронавирусната инфекция се приема ремдезивир. Той е използван и срещу ебола. Китайците пък пробват медикаменти, които са срещу СПИН. Те обаче са доста токсични. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство“, каза още Гълъбов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *