Ако Джордж Оруел беше жив днес, щеше ли да има смартфон?

През 1949 година един от най-влиятелните автори на XX век, Джорд Оруел, публикува романа си „1984“. В него всяко едно движение на хората е проследявано, а обществото е контролирано от „Големия брат“, който години по-късно вдъхновява риалитита като Big Brother.

В романа главният герой Уинстън Смит тайно мрази Партията и мечтае за бунт срещу Големия брат. Трудно е обаче да не направим връзките със съвременното общество, което, макар и непризнато, е постоянно следено чрез смартфони и други технологии. Връзка, която ни кара да се запитаме:

Ако Джордж Оруел беше жив сега, би ли притежавал смартфон?

Джордж Оруел е роден през 1903 година с името Ерик Артър Блеър. Но за да звучи възможно най-британско, той избира за свой псевдоним Джордж Оруел, като Оруел е река в Съфолк, а Джордж е едно от най-разпространените имена във Великобритания.

„Оруел създава себе си. Той е версия на себе си, която може да бъде открита из цялото му творчество – в есетата, в журналистическата му работа, в романите му. По някакъв начин героят на Оруел напомня на начина, по който хората днес създават своята идентичност онлайн. Най-вече в социалните мрежи“, обяснява Адъм Сток от Университета „Свети Джон“ в Йорк пред BBC.

„Като много хора от неговото поколение, Оруел е бил впечатлен от технологията и какво може да прави тя, без да има ясна представа от какво всъщност се състои тя. Точно след края на Втората световна война му подаряват или си купува една от първите химикалки. Оруел мислел, че това е невероятно изобретение“, разказва Ди Джей Тейлър, биографът на Оруел.

Романът му „1984“ е пълен с технология и показва как тя може да помогне на диктаторските общества да упражняват злото си върху хората. В книгата телеекранът има способността да следи всекидневният живот на хората и да вижда почти всичко, което те правят.

Но има и някои места, където няма телеекрани, например в кръчмата в работническия квартал на Лондон. Всъщност, в по-западналите райони на града камерите почти ги няма.

Но според Сток, в съвременния свят няма измъкване от нашето „общуване с екрана“

„Почти е невъзможно да не погледнеш поне един път на ден. Но едно нещо, което е различно от „1984“ на Оруел е, че в романа правителството контролира цялата медия и всички съобщения, които зрителите поучават. Днес има по-голямо разнообразие в начина, по който нещата са съобщавани, а и всички ние, които притежаваме смартфони, можем да напишем това, което се случва пред очите ни или да публикуваме видео онлайн. Ала има държави, които се опитват да подтиснат хората, които общуват онлайн. Виждаме това по целия свят – като в Кашмир или в Китай“, обяснява Стоук.

Според Ди Джей Тейлър, ако беше жив днес, Оруел щеше да „обикаля през социалните мрежи“ с идеята да напише анализ на това, как те работят. По същия начин преди 70-80 години той пише есета за това, какви списания четат младите момчета през свободното си време.

„Оруел е като превъплъщение на нашето дигитално поколение днес. Част от образа, който Джордж Оруел си създава, е този на „казващия истини“. Той може би щеше да е притеснен от факта, как фалшивата истина и лъжите се разпространяват толкова бързо в социалните мрежи“, казва Сток.

„Технологията е тази, която позволява това. Толкова е лесно със смартфон и Twitter или други социални мрежи да посеете семето на лъжата в съзнанието на хората. Оруел е бил обсебен от идеята за бъдещите светове, тяхната форма и какво би донесло развитието на технологията“, обяснява Тейлър.

Би ли имал Оруел смартфон? Разбира се, трудно е да се каже със сигурност, но през 1937 година той пише за технологиите: „…машината е тук, а нейните покваряващи свойства са почти неустоими.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *