Активисти на ВМРО спечелиха дело срещу Басейнова дирекция, отказала да удължи разрешително за МВЕЦ

Фирма на благоевградски активисти на ВМРО спечели дело в Административен съд срещу решение на Басейнова дирекция, с което й било отказано удължаване на разрешителното за водоползване и водовземане на от р. Ощавска, в землището на кресненското село Ощава.

Дружеството „Темида 2005” ООД имало разрешително за водоползване от 2007 г., което било двукратно продължавано с цел изграждане на МВЕЦ, което трябвало да стане до края на 2018 г. Тъй като строителният обект не бил завършен, управителят на фирмата Георги Гоцев подал заявление за продължаване срока на действе на разрешителното. След година и половина получил отказ от директора на Басейнова дирекция с основанието, че мястото на водовземане и водоползване, както и засегнатият участък от водния обект попадат в защитена зона „Кресна-Илинденци“.

Любопитното е, че решението за отказ е подписано на 12 март 2020 г. от шефа на Басейнова дирекция инж. Радослав Георгиев, който бе назначен като такъв през 2017 г. от ВМРО като коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната. Фирмата получава официално решението за отказ по пощата на 19 март и на следващия ден – 20 март, гръмва новината, че директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” – Благоевград е уволнен.

Дали е случайно съвпадение на обстоятелствата, или просто облаците над главата на инж. Георгиев са се сгъстили, след като през януари в Басейнова дирекция влезе прокуратурата по повод кризита с пернишкия язовир „Студена“, е отворен въпрос. Факт е, че фирма „Темида 2005” ООД атакува отказа на Басейнова дирекция в Административет съд – Благоевград, а ответната страна, представлявана от новия директор Момчил Пашов, който също е от квотата на патриотите, не взема становище по жалбата. Това става ясно от делото, което е разгледано от съдия Илонка Рашкова.

По казуса е назначена съдебнотехническа експертиза, като заключението на вещото лице е, че мястото на водовземане и мястото за местоползване попадат в границите на защитена зона „Кресна-Илинденци“. При изслушването му експертът пояснява, че изводите му са въз основа на предоставения от Басейнова дирекция картен материал, който е ползвал. Заключението е оспорено от пълномощника на фирма „Темида 2005”, без да са направени доказателствени искания.

След анализ съдия Рашкова счита, че действително мястото на водовземане – р. Ощавска, поречие Струма, в землището на с. Ощава, община Кресна, попада в зона за защита „Кресна-Илинденци“. Но за нея няма издадена заповед от министъра на околната среда и водите, в която да са определени целите, местообитанието и видовете, предмет на опазване, както и границите на зоната, тоест не са налице основания за отказ. Това е основният аргумент и на жалбоподателя.

Като се позовава и на решение от 2008 г. на РИОСВ – Благоевград, че при изграждането на МВЕЦ- а не е нужно да се извършва оценка на въздействието на околната среда“, т.е. няма отрицателно въздействие върху местообитанията и видовете в защитената зона, съдия Рашкова отменя отказа на Басейнова дирекция – Благоевград и я осъжда да плати съдебните разноски по делото в размер на 800 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Интересното е, че фирма „Темида-2005” ООД е създадена преди години като бизнес проект на няколко изявени активисти на ВМРО като Георги Гоцев, Иван Стоянов и покойния регионален координатор на войводите Огнян Узунов, с капитал от 5000 лв. След като е назначен за зам. областен управител, Иван Стоянов прехвърля дружествения си дял на съпругата си Анета, която пък започва работа в Регионалния инспекторат по образование. В определен момент във фирмата е войводката Теодора Мичева, която прехвърля дружествения си дял миналата година на Ангел Ангелов, след като е назначена на държавна работа. С управлението на дружеството, в което има общо 5-има съдружници, се занимава Георги Гоцев, пише „Струма“.

В началото на годината става ясно, че фирмата е подала инвестционно намерение в Басейнова дирекция да прави в с. Ощава рибарник за пъстърва с капацитет от 5 тона годишно.Според специалисти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” въпреки сериозното струпване на МВЕЦ-ове в тази част на Ощавска река, рибарникът няма да навреди на състоянието й и да я пресуши. В района МВЕЦ-ове и рибарници имат доста известни бизнесмени и политици като бившия кмет на Благоевград и вицепремиер Костадин Паскалев, екссобственикът на РМА „Стримон” Димитър Данчов и съпругата на бившия зам. кмет от екипа на Паскалев Виктор Асиски – Валентина Асиска, чиято съвместна фирма „АРА” ООД има на Ощавска река както МВЕЦ, така и 7 рибарника.

В съседство фирмата на бившия общински съветник в Благоевград, хотелиера Румен Калайджиев – „Езерец“, има рибарник, както и разрешително за напояване. За тази река разрешителни за производство на електроенергия имат още „Електро инвест БГ“ на Иван Давидков-Яйцето и „Роуд енерджи“ на благоевградските съдружници Лиляна Димитрова-Пъхкова, Георги Пъхков, Георги Иванов и Кирил Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *