Акция „Зима“ прати 426 автомобила на трупчета

Акция „Зима“ прати 426 автомобила на трупчета

426 автомобила са били спрени от движение по време на ежегодната акция „Зима“ на Пътна полиция. Това става ясно от данни на МВР. От статистиката на органите на реда се вижда, че за периода на ноември миналата година, когато бе проведена акция в страната, са проверени общо над 78 000 возила.

Контролът бе разпределен в три кампании за превенция на пътнотранспортния травматизъм. Първата от тях бе с насоченост към безопасността на пътното превозно средство, втората – към пешеходците и толерантността на пътя, а третата бе с лозунга „Безопасно шофиране през зимата“.

По време на операцията са регистрирани

22 824 нарушения

спрямо които органите на реда са взели мерки. За тях полицейските служители са издали близо 5 хил. акта за административни нарушения, а шофьорите са отнесли 16 950 глоби с фиш за нарушаване на Закона за движение на пътищата.

Ръст се отбелязва в нарушенията, извършени от велосипедисти. Придвижващите се с колела са получили 232 честитки и 17 акта. През 2019 г. общият им брой е бил 236.

За първи път в статистиката на акция „Зима“ влизат и електрическите тротинетки, които бързо се превърнаха в предпочитан транспорт из града. Мнозина закупиха и свои лични елпревозни средства, които също станаха обект на проверка от полицейските органи по време на кампанията. Само през месец ноември в нарушение са хванати 30 от тях, като 8 са и глобени.

Статистиката на Пътна полиция не пропуска и контрола върху пътните превозни средства (ППС) с животинска тяга. 347 водачи на каруци получиха наказание за неправилно придвижване по пътната мрежа, както и за създаващи опасност на пътя обстоятелства. Тези ППС трябва да разполагат със светлоотразители – два бели или жълти светлоотразителя отпред и два червени светлоотразителя отзад. При движение през нощта и при намалена видимост трябва да има светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Това тяло трябва да се постави отзад вляво на каруцата. Неспазването на това условие се санкционира с глоба от 50 лева.

Водачите на каруци със светлоотразителни жилетки

в тъмната част на денонощието. Ако не го направят, ги грози санкцията от 30 лв. Освен това каруците трябва да се регистрират като всички останали превозни средства на пътя, като при липсата на регистрация глобата отново е 30 лв.

Парични санкции са получили и пешеходците по време на тазгодишната акция „Зима“. Спрямо тях са взети 1725 мерки – с 500 повече в сравнение с ноември 2019 г. 166 от тях са получили актове за административно нарушение, а 1558 са отнесли глоби с фиш.

Полицейската операция беше насочена и върху следенето на изправността на превозните средства в съответствие със зимната пътна обстановка. През месец ноември са установени 1583 возила с неизправни осветителни системи и сигнализация, което причинява значителна опасност на пътя особено през студените месеци, когато видимостта е намалена.

От данните става ясно още, че

спипаните да шофират с галоши са едва 184

През същия период на 2019 г. те са били над 370. Изискването за автомобилните гуми през зимата е те да са с грайфер с дълбочина над 4 мм от началото на зимния сезон до 1 март.. Глобите при неизрядните шофьори са от 50 до 500 лв.

От полицията припомнят, че макар трите кампании на акция „Зима“, проведени през ноември, да са приключили, контролът за изправността на пътните превозни средства и следенето за нарушения както от страна на водачите, така и от страна на пешеходците, продължават.

Стартират проверки във всички области

От петък до 13 януари на територията на страната е в ход специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата. За всяка област на страната тя има различен акцент, заяви на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

На територията на СДВР и областните дирекции на МВР в Сливен и Пловдив ще бъде засилен контролът на пешеходците. Екипите ще следят да не се допуска пресичане на необозначени места и рязко навлизане на пешеходци на платното за движение. Контрол ще има и спрямо водачите на пътни превозни средства, при които ще се следи да не отнемат предимството на пешеходците.

На територията на ОДМВР-В. Търново ще се засили контролът на движението на товарните автомобили. При тях екипите ще следят за спазване на скоростните режими, техническата изправност на превозните средства и правилния превоз на товарите. По пътищата на областта ще се извършва и засилен контрол за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества.

По пътищата в областите Монтана, Ловеч, Пазарджик, Варна и Бургас ще се осъществява засилен контрол в рискови участъци. В останалите области на страната ще има засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи. „Контролът ще е повсеместен. От миналата година има тенденция за намаляване на тежките инциденти и основната ни задача е да я запазим“, заключи Крушарски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *