Албански банди вилнеят във фрашкан с нашенци гръцки курорт

Албански банди умело обират домове и квартири на спящи хора в гръцкото курортно селище Паралия Офринио, прониквайки в жилищата през прозорчетата на баните, съобщиха българи.

Селото е предпочитано място за почивка на наши летовници, тъй като се намира само на около 290 км от София в Северна Гърция, на 100 км източно от Солун и на 60 км западно от Кавала. В него десетки българи дори имат имоти – и апартаменти, и къщи, и непрекъснато продължават да купуват. Строителството в курорта процъфтява поради наличието на интерес за закупуване.

Проблемът с албанските крадци в Паралия Офринио е от години, но това лято се забелязва новият им трик – незнайно как среднощните апаши успяват да се промъкнат през неголеми отворени прозорчета. През лятото задигат лаптопи, пари, бижута и друга скъпа техника. През зимата, когато е почти обезлюдено, пък се изнася цялото оборудване в къщи и апартаменти. В селището има една охранителна фирма, но тя не може да предотврати кражбите, жалват се нашенци.

Между 8 и 10 са полицаите, които отговарят за няколко населени места в региона и едва успяват да регистрират кражбите, организирани от български и албански банди, споделиха запознати. Служителите на реда подозират, че албанки, които чистят къщи и апартаменти, дават информация на крадците.

Завърнали се от Паралия Офринио почиващи българи се оплакват, че красивият курорт, близо до който Струма се влива в Егейско море, става все по-пренаселен през лятото не само с курортисти, но и с катуни и просяци, пише „Телеграф“.

Десетки са строителните обекти на гръцки и български строителни фирми. Местни хора недоволстват, че се режат дори маслинови горички, без да се изчака обирането на реколтата, за да започне строителство. Заради пренаселването през лятото водата често спира. Местните се чудят на ентусиазма на българи да плащат за имоти по 100-200-300 хиляди евро. Изградени са цели български колонии, пред които са паркирани луксозни автомобили, в морето бръмчат български джетове.

Въпреки това бизнесът върви – в таверните има и меню на български, има и български магазини с български хранителни стоки.

Паралия Офринио в превод означава Плажът на Офринио, но много крайплажни площи са превърнати в паркинги на кемпери и до тях цигански катуни, казват нашенци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *