Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи!

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи!

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет социални услуги и е най-голямата гражданска организация – доставчик на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип“ в България.

„Още преди повече от 10 години фондацията инициира закриването на дома в с. Горна Козница край Кюстендил и подготви плавния преход към семейна или близка до семейната среда на децата и младежите с увреждания, настанени в него. Това се превърна в държавна политика и така започна процесът на деинституционализация в България“, припомни Александрина Димитрова.

Месеците на извънредното положение се оказаха особено рискови и трудни за обитателите и за работещите в социалните центрове на фондацията. „Но за нас тази ситуация се превърна и в доказателство, че ние сме успели добре да подберем, да обучим и вярвам да подкрепяме хората, които работят в тези центрове. Те остават мотивирани и отдадени на грижите за децата и младежите. Това доведе и до още по-силно сближаване както между самите деца, така между тях и хората, които се грижат за тях. Увеличи се усещането за семейство“, анализира ситуацията Александрина Димитрова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *