Амарантът е растение с висока хранителна стойност

Той е тревисто едногодишно растение с красиви червени цветове. Наричат го амарант. Близък родственик на срещащите у нас видове щир, които са познати като плевели. Достига до височина от 2 метра. Съществуват много видове и сортове амарант, които се използват с различно предназначение в различните части на света.

Дребните му семенца са интересен биогенен хранителен продукт. Това растение е наследство от ацтеките, маите и инките. Още тогава тази зърнена култура е била известна и се е консумирала под формата на каша или напитка. Днес е широко разпространена в Северна и Южна Америка, Азия и Африка.

Амарантът се отличава от другите растения със своята висока хранителна стойност, а съдържанието на суров протеин в семената е от 12 до 18%. Семенцата са богати на лизин и могат да се консумират в суров вид или след като покълнат. Може да се използват за брашно, което влиза в състава на хлябове, сладкиши и варива. Дребните семенца се смилат и стават на прах. Брашното от амарант има лек орехов аромат. Може да се консумира самостоятелно или да се комбинира, за да обогати вкуса на пшеничното или царевичното брашно. За целта се смесва в съотношение 1:2, като по-малко се слага от амаранта. Може да се добави към супи или фрикасета за сгъстяване.

Това растение е изключително подходящо при хора, които проявяват непоносимост към глутен. Използва се и при стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания, онкологични проблеми, за работещи при тежки условия и за всички привърженици на здравословния начин на живот. За спортуващите активно също се препоръчва да консумират амарант.

В 100 g от зърнената култура се съдържат 49 mg фолиева киселина, което е 25% от препоръчителния дневен прием. Това го прави много подходящ продукт за консумация от жени, целящи забременяване. Освен това се прилага при: кръвоизливи, обилна менструация, диария, гастроентерит, рани в устната кухина и гърлото, отоци и навяхвания.

Амарантът е с високо съдържание на лесно смилаем белтък, магнезий, фосфор, желязо, хранителни влакнини. Източник е на витамин В3, мед, цинк, калций, калий и със съвсем ниско съдържание на натрий.

Амарантът дава нов живот при покълване. Кълновете могат да се консумират за салати и предястия. Сварен, амарантът става на каша, подходяща за лека закуска дори за деца. Един по-екзотичен начин за консумация са пуканките от амарант. Приготвят се като обикновени царевични пуканки. Десертът, който се получава, когато се смесят амарантови пуканки със захарен сироп, се нарича алегрия (щастие).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *