Американският университет затвори врати до края на семестъра

Американският университет в Благоевград затвори окончателно врати до края на пролетния семестър заради плъзналата зараза от Ковид-19. Семестърът завършва на 30 април, а студентите, които очакват да се дипломират тази година, трябваше да останат във вуза и през първата седмица на месец май, пише в. „Струма“. Към момента все още не е взето решение ще има ли церемония по дипломиране, която от 26 г. се прави в средата на май, но най-вероятно връчването на дипломите ще бъде отложено за септември, когато при добро стечение на обстоятелствата и успокояване на обстановката в света от вуза се надяват да започнат нормална учебна година.

Решението да не приема студенти до края на учебната година ръководството на щатския вуз начело с вр.и.д. президента д-р Дейвид Еванс взе вчера и до края на деня то бе разпратено на всичките близо 1000 студенти на университета. Те са по домовете си от средата на февруари, когато се прибраха за ваканция между двата семестъра. Студентите трябваше да се върнат в Благоевград за началото на пролетния семестър на 9 март, но ръководството на университета реши да ги остави по домовете им още 2 седмици – до 23-и, и да продължи дотогава обучението им онлайн – с лични и служебни компютри преподавателите им продължиха да преподават през интернет лекции на студентите и да ги препитват с тестове.

Виртуалното обучение ще продължи до края на учебната година и учебният процес трябва да завърши без особени сътресения, изразиха надежда от ръководството на университета.

В момента в общежитията на АУБГ има около 70 чуждестранни студенти, които се върнаха в Благоевград 1-2 дни преди АУБ да издаде заповедта си за двуседмичното неприсъствено обучение. Оттогава те са тук и до вчера очакваха състудентите им да се върнат, за да приключат заедно учебната година по познатия досега начин в аулите на университета. Вчерашната заповед на АУБ ги постави в доста комплицираната ситуация да търсят начин как да напуснат страната точно в момента, когато България обяви извънредно положение и бяха наложени строги ограничения за преминаване на границите.

От АУБ съобщиха, че тази седмица няколко души от администрацията ще се занимават само с евентуалното заминаване на студентите от Благоевград, като ще се проверяват авиолинии, възможни полети и прехвърляния, начини за напускане на страната по суша и вода. Целта е от страната ни да бъдат изведени максимален брой студенти. Тези обаче, за които поради карантинните мерки отпътуването се окаже невъзможно, ще останат в кампуса „Скаптопара” колкото се наложи. Младежите ще бъдат затворени в едно от 3-те общежития на кампуса и поставени под карантина, като до снощи още не бе решено как университетът ще организира изхранването им. До момента то се извършваше от 1 барче и мензата, но най-вероятно и те ще бъдат затворени следващата седмица.

На режима на тези студенти ще бъдат подложени и няколкото им преподаватели, които решиха да си изкарат ваканцията в Благоевград и се поставиха принудително в същата ситуация. Сред тях е и президентът д-р Дейвид Еванс.

„Въпреки предприетите извънредни мерки обучението и дипломирането на нито един студент няма да бъдат повлияни от тази промяна. Преподавателите, служителите и ръководният екип следят внимателно процеса, за да гарантират, че той протича гладко и ефективно”, коментира д-р Еванс, който неофициално е начело на кризисния щаб, сформиран в АУБ. „Провеждаме редовни срещи, за да преценим възможностите, и решихме, че безопасността на нашата общност, както и осигуряването на яснота и сигурност за всички в университета налагат именно такова решение, което е най-добрият вариант в момента.

Основният приоритет на АУБ е опазването здравето и благополучието на общността. Същевременно обаче целим да се придържаме към високите стандарти и качеството на нашите академични програми. Предлагайки дистанционно обучение, ние осигуряваме на нашите студенти възможност да завършат годината в планираните срокове и така няма да бъдат нарушени техните бъдещи планове“, допълни той.

Всички събития, част от пролетния календар, вече са отложени и се правят планове за провеждането им през есенния семестър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *