Американският университет не иска 25-метрови блокове до общежитията си

Американският университет в Благоевград и Асоциацията на възпитаниците на АУБ изразиха своята загриженост относно предложена промяна за застрояване на имот в непосредствена близост до кампуса на престижното висше училище в България. Очаква се на утрешното редовно заседание Общинският съвет в Благоевград да гласува промяна на планирани сгради в близост до общежитие „Скаптопара I”. Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и живота в кампуса.

„Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи вр.и.д. президент на АУБ – д-р Дейвид Еванс. „Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, твърди той.

АУБ е най-големият работодател в Благоевград с близо 300 служители. Инвестициите в един от най-модерните университетски комплекси в Югоизточна Европа, както и в цялостното развитие на университета, възлизат на около 60 милиона щатски долара. Престижното висше училище, което редовно оглавява рейтингите у нас, има благоприятно отражение върху икономиката на Благоевград – то работи с много местни фирми, а студентите, преподавателите и служителите са сред активните потребители на местно ниво. Не на последно място АУБ допринася съществено за добрия имидж на града и за международните връзки на градската общност.

„Нашата позиция е, че трябва да се спазват разпоредбите на действащия в момента застроителен и регулационен план от 2000 г.“, коментира Йордан Карабинов, президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ. „Този план предвижда запазване на зелените площи и места за паркиране и не включва презастрояване с високи и масивни сгради. Убедени сме, че чрез диалог и съвместни усилия може да се намери по-разумно решение, което да удовлетвори както интересите на собственика на имота, така и да отговоря на специфичните потребности на АУБ“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *