Ананиев затапи Нинова за външния дълг: Трябва да имате познания за това

Ананиев затапи Нинова за външния дълг: Трябва да имате познания за това

Емитирането на външен дълг стана днешната ябълка на раздора в парламента. По време на парламентарния контрол с участието на финансовия министър Кирил Ананиев от БСП излязоха с декларация по темата. Министърът обаче разкритикува лидера на социалистите Корнелия Нинова за липса на експертиза в изнесените от нея данни.

„Ще ви помоля или да се подготвите по-добре, или да дадете думата на някой човек, който разбира от тази дейност“, реагира Ананиев.

И се похвали, че в сряда ръководството на Европейската комисия и финансовите министри на другите евродържави са го поздравили за постигнатия резултат, който е бил най-добрият за тази година.

„Нашата емисия е с най-нисък процент“, подчерта Ананиев. 0,375 е лихвеният процент. За пример – на Румъния е 3,25%, а на Унгария – 5,60%.

„Трябва да имате познания по това какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда в началото на следващата. Взимаме и мерки при появявата на нов етап от COVID-19. Икономическите мерки са за хората и бизнеса. Ще изведем икономиката от кризата. Вашето обръщение нека да бъде съобразено с реалността“, каза още Ананиев.

Заради големия на инвеститорите България увеличи лимита на емисията на 2,5 млрд. евро, разпределени в два транша от по 1,25 млрд. евро.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *