Андон Тодоров до РИОСВ: Прекратете процедурата за бетониране на парк Бачиново

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров вчера с официално писмо уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите, че има решение на ОбС по казуса със застрояването на парк Бачиново и по тази причина екоинспекцията трябва да спре започнатата процедура по инвестиционното намерение на „Универсал Строй Консулт“ ООД да вдигне върху 18 858 кв.м от парка мегакомплекс.

Във вчерашния си брой в. „Струма“ подробно описва плановете на инвеститора за застрояване на терена и решението на РИОСВ да започне изготвяне на оценка за съвместимостта на застрояването с предметите и целите на опазване на защитени зони в момента, когато „Универсал Строй Консулт“ внесат по сметката на инспекцията такса от 400 лв. със спешния порядък, в който се придвижват документите на инвеститора в държавните институции – „Универсал Строй Консулт“ ООД за половин месец стигна до фаза преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.

Въз основа на материала юристите на ОбС са изготвили и писмото, защото задължението на РИОСВ е да огласява инвестиционните намерения на страницата си, но не и да ги праща на заинтересованите институции.

В писмото А. Тодоров уведомява директора на РИОСВ Ангел Георгиев, че с решение №167 от заседанието на ОбС от 29 май 2020 г. бе наложен мораториум върху процедурите за промяна предназначението на имотите, ползващи се като зелени площи, паркови алеи, както и да не бъдат внасяни предложения за изменение на ОУП и приемане на ПУП за такива имоти до срока на ревизията на ОУП от Общинския съвет.

„С оглед на гореизложеното, считам, че всякакви предприети процедури в тази зона следва да бъдат прекратени“, пише ОбС председателят.

Към острото писмо са приложени 3 последователни статии на в. „Струма“ по скандалния проект за бетониране на парк Бачиново и решението на ОбС за мораториума, което веднъж бе потвърдено като законосъобразно от Административен съд – Благоевград, но в момента „Универсал Строй Консулт“ го обжалва във ВКС.

Припомняме, че плановете на инвеститора са да вдигнат на терена до река Благоевградска Бистрица 11 сгради, част от които жилищни, 2 басейна, 4 тенис корта и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *