Андон Тодоров успя да стопира временно намерението за застрояване на Бачиново

Андон Тодоров успя да стопира временно намерението за застрояване на Бачиново

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров успя да стопира процедурата по оценка на въздействието на околната среда, започната от РИОСВ – Благоевград по мегапроекта на фирма „Универсал Строй Консулт“ за застрояване на 18,8 дка от парк Бачиново, пише в. „Струма“.

След като преди седмица Тодоров уведоми инспекцията за решението на ОбС – Благоевград от 29 май т.г. за мораториум върху застрояването на зелени площи, заради което екоинспекцията трябва да спре започнатата процедура, директорът на РИОСВ Ангел Георгиев прати в общината официален отговор на институцията по казуса.

Георгиев уведоми кмета на града Румен Томов, че чака от него становище по компетентност – да отговори допустим ли е планът на „Универсал Строй Консулт“ спрямо решението на ОбС за мораториума.

Това означава, че РИОСВ няма да даде ход на процедурата, докато не получи отговор от кмета или до решението на ВАС, където фирмата обжалва отказа на Административен съд – Благоевград да обяви като незаконно решението на ОбС от 29 май 2020 г.

Както многократно писахме, плановете на инвеститора са да вдигнат на терена до река Благоевградска Бистрица 11 сгради, част от които жилищни, 2 басейна, 4 тенис корта и др. Срещу тях са повечето от общинските съветници, както и болшинството благоевградчани, за които паркът трябва да остане зеленият оазис в презастроения им град.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *