Аномалиите на времето сгъстяват кръвта ни

Аномалиите на времето сгъстяват кръвта ни

Необичайно топлото време през тази зима, редувано със застудявания, буквално съсипа здравето на стотици хиляди българи. Някои медици наричат тези пациенти метеорочувствителни. Не е тайна ,че организмът на хората реагира остро на непрекъснатата смяна на температурите и промените в атмосферното налягане. Малцина подозират, че дори малките отклонения на живачния стълб предизвикват главоболие, световъртеж, изтощение, задух и сърцебиене.

Според д-р Стефан Първанов от столично ДКЦ, тази зима броят на пациентите му не с грип, а с такива оплаквания се е качил два пъти. Най-уязвими са били хората със сърдечно -съдови оплаквания, страдащи от атеросклероза и високо и ниско кръвно налягане.

Д-р Първанов напомня: не бива да се забравя, че повишаването на атмосферното налягане, което всички определяме като „подобряване” на времето, всъщност е по-опасно. Защото кръвоносните съдове променят тонуса си, кръвта се сгъстява, а това носи риск от тромбози, пише в. „Животът днес”. Тъкмо при повишаването на атмосферното налягане се намалява имунната защита на целия организъм. Причината е падането на нивото на левкоцитите в кръвта.

Затова хипертониците /хората с високо кръвно!/ трябва много да внимават и да мерят често кръвното си налягане. Да не забравят да пият предписаните им от лекарите хапчета. Хубаво е денят им да започва с черно кафе и контрастен душ – смяна на топлата вода с ледено студена. Но е допустимо и душът да се взима вечер. Много важно е през деня да се пият колкото може повече течности – от 1,5 до 2,5 литра. Не бива да се преуморяват и да преяждат. Вечер преди лягане се препоръчва една продължителна разходка поне от 1 час. Също да се пият витамините С и В. Те помагат за по-бързата адаптация на организма към аномалиите на времето и по-специално към рязката смяна на атмосферното налягане.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *