Асен Вапцаров, синът на Къци, до Холивуд и назад

Асен Вапцаров. Това е име, което тепърва ще чуваме все по-често, тъй като вече се свързва с мащабни холивудски продукции. Асен, който е наследник на повелителя на Колелото на късмета Къци, създава филмова музика. Изкуство, което го влече още от детските му години, пише facenews.bg

„Като малък слушах всякакви видове музика, която нашите имаха на касетки. Винаги съм обичал филмите и съм осъзнавал, че музиката играе важна роля, но „Властелинът на пръстените“ беше първата музика към филм, или „скор“, както го наричаме в индустрията, която грабна сърцето ми. Слушах музиката на Хауърд Шор до безкрай, когато бях тийнейджър. По същото време започнах да се занимавам по-сериозно едновременно със свирене на китара и композиране на модерна музика с помощта на компютър, както и упражнения по класическа хармония. По-късно, когато се озовах в Музикалния университет „Бъркли“ в Бостън, записах

двойна специалност – джаз/модерна китара и филмова музика

Оттам нататък се фокусирах много сериозно върху филмите, тъй като разказването на истории винаги е било истинската ми страст, а от друга страна музикалната композиция за „скор“ на филм изисква широка палитра от умения като класическа композиция, рок, електронна музика/поп и работа с компютри. Фактически, синтез на всички мои умения и интереси!“, разказва пред „Монитор“ Асен.

Обучението си в „Бъркли“ той определя като много трудно, но също толкова забавно и интересно.

„Стараех се да взимам максимално информация и опит от средата и затова записах двойна специалност, като междувременно се занимавах с много странични проекти като формации, концерти и писане на музика за първите ми няколко късометражни филма. Наскоро се сетих една интересна случка, която ми отвори врати към неочакван успех. Тъй като „Бъркли“ е в Бостън, който е университетски град, карахме някои часове с катедри от други страхотни университети като

Харвард, MIT и Бостънския университет

Насърчаваха ни да се записваме на интересни събития в другите университети и аз се записах на една работа като част от звуковия екип на студентски кратък филм в Бостънския университет. По принцип това няма нищо общо с писане на музика, но го направих с идеята да добия по-добро разбиране за това как се снима филм на площадката и да се запозная с филммейкъри. Там ме назначиха като отговорник за улавянето на звука на диалога със специален микрофон. Беше невероятно преживяване, защото добих доста опит, снимайки няколко филма. Не написах музиката за нито един от тях, но режисьорът, с когото се запознах по време на снимките, имаше нужда от музика за друг негов проект. Работихме заедно и този филм спечели първа награда на няколко много добри фестивала и беше един от първите ми по-сериозни проекти. Това е много ценен пример за това колко е важно човек да е проактивен и да действа с хъс спрямо целите и мечтите си. Животът много често ни помага те да бъдат осъществени“, сподели той.

В момента

Асен се занимава и с писането на музика към песни

с идеята плавно да навлезе и в тази част от индустрията.

От няколко години той гради кариера в Холивуд, като пише музика за филми, сериали, реклами и клипове. Работи дори по музиката за рекламата на едно от най-големите спортни събития в света – Супербол. Един от скорошните проекти, по които е работил Вапцаров, е хитовият сериал „Агентите на ЩИТ“.

„В момента върви седмият сезон на това предаване, за което имах честта да помогна с музикално програмиране за всички серии от новия сезон. Помагах с програмирането на музика за няколко от парчетата за всеки епизод, под съпровода на Беър Маккрийри, главния композитор, и екипа му, които имат много опит и големи проекти зад гърба си. Научих невероятно много от гледна точка на внимание към всеки детайл и драматичните моменти и пулса на една сцена. Аз съм невероятен фен на „Марвел“ и вселената на тази поредица и мога да кажа, че новият сезон е един от най-добрите досега!“, каза още Асен.

Музиката към поредицата за Хари Потър

е една от любимите му.

„Музиката към „Хари Потър“, подобно на тази от „Властелинът на пръстените“, има необяснимата сила да ни представи един непознат свят по толкова осезаем и влиятелен начин, че ние тотално да потънем в него още от първите две секунди и да живеем в този измислен свят още близо 30 часа… в случая на „Игра на тронове“ – близо 160 часа. Повечето хора не се замислят за това, но без музиката, никой не би могъл да се свърже на такова дълбоко ниво с историята и героите. Това за мен е магия и музиката към „Хари Потър“ е прекрасният пример за това. Още някои други мои любими музикални произведения са от „Западен свят“, „Междузвездни войни“, „Гладиатор“, „Генезис“, „Титаник“, „Карибски пирати“ и „Отнесени от вихъра“, уточнява той.

Вапцаров се надява скоро да направи музика и към мащабна продукция родно производство. „Скоро написах музиката към няколко български късометражни филма, както и една реклама. Много ми се иска да напиша скоро и музиката към някой страхотен нов български пълнометражен филм и се надявам скоро да се появи правилният проект за това“, намигна той.

Талантливото момче се радва на подкрепа от своето семейство.

Не само баща му, а майка му и братята му също много се вълнуват от всеки проект на Асен и той се вслушва внимателно в препоръките им. Фактът, че е син на Къци Вапцаров, му дава стабилна основа и мъдри съвети. „Баща ми има много опит в създаването на филми и телевизия. Също така е човек с жив ум, голямо сърце и страст на тема кино, музика и живота като цяло“, споделя Асен.

Свободното си време той уплътнява с четене на книги, гледане на филми и създаване на музика, както и със срещи с приятели.

Що се отнася до това къде се вижда Вапцаров след 10 години, отговорът е: „Надявам се да съм жив и здрав, с още много осъществени проекти за големия екран и с продължителен успех в световната музикална и филмова индустрия. Ако може и все така запазил вдъхновението си от живота и с несекващи любопитство, желание и сила за развитие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *