Асоциацията на заведенията: Над 80% е спадът в туризма в България

Асоциацията на заведенията: Над 80% е спадът в туризма в България

Над 80% е спадът в туризма в България. В големите градове има абсолютна липса на туристи. Това коментира в пред БНТ председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

„За възстановяване за нашия сектор е много рано да се говори. Мерките с намаляване на ДДС успяха да спасят повече от 70% от бранша. Спадът е над 45% в момента, което обаче не доведе до освобождаване на персонал поради мярката 60/40. С тези две мерки успяхме да съхраним бизнеса и служителите“, обясни Алибегов.

„В нашия сектор сме много притеснени поради информацията, която идва отвън“, каза още той и допълни, че зимният туризъм ще пострада.

Определено има разлика между това, което виждахме в началото на епидемията, и това, което виждаме в момента, посочи междувременно Момчил Баев, експерт по обществено здраве.

Според него има недостиг в упражняване на контрол при спазване на мерките. Реално отговорност носят здравните власти, но за съжаление регионалните здравни инспекции нямат нужния капацитет да осъществяват контрол навсякъде. Той е на мнение е, че мерките трябва да бъдат по-категорични.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *