Баба Зоя от Кърналово написа стихове и за коронавируса

Оказва се, че и кризата може да провокира лирическата чувствителност на народните творци. Известният търговец на Кърналовската борса Зоя Войнова описа в стихове опасния вирус, който е най-коментираната тема през последния месец. Тя, не за първи път изразява в стихотворна форма лирическата си чувствителност към важни житейски теми и светски събития.

Припомняме, че сватбата на Принц Хари и Мегън, бе последното стихотворение, което баба Зоя посвети на важно светско събитие, но тя е писала и по други актуални житейски теми като безработицата, отношението ни към труда и живота на пенсионерите, информира радио Благоевград.

„Това е актуалната тема сега и винаги ме провокира това, което прави впечатление. Ето сега и борсата ще затвори след два дена и там, и вкъщи и по телевизията, само затова се говори и така дойде вдъхновението и го направих“ – коментира за Радио Благоевград Зоя Войнова.

Три са стиховете, които тя бе написала по темата коронавирус, но е решила да ги обедини в едно, в което описва всичко – предизвикателствата, пред които ни изправя опасната зараза, мерките, с които можем да се предпазим и последствията от пандемията.

„От Китай вируса дойде, кой ще намери начин да го спре?

Какви са тези устойчиви крила, та и при нас, в България, долетя!

Всичко е в карантина, а след карантината да ни е яка гърбината,

защото, ако сме вкъщи всички, ще останеме и без парички!

В извънредното положение, има нужда всеки от спасение,

но такава ни е орисията и на Великден да не присъстваме на литургията!

Но, страдания, който има, нека от Христос пример да взима,

да поеме кръста свой и да продължи като истински герой!

Тежко е да си в клетка и да не можеш да се радваш на пролетната гледка,

но, ако някой измисли народът да не страда,

моля, да му се даде Нобеловата награда!

Вирусът може да ти е мераклия, но пийнеш ли чаша ракия

и той няма да те одобри, с бесна скорост от теб ще отлети.

А, ако си с миризма на чесън, ще те пробва чак на есен,

а с витамини и лимони, никаква опасност през всички сезони.

Сега, всички преживяваме тежки дни, няма кой да ни съжали,

Затуй, вирусът по бързо да излиза и никога повече в България да не влиза!“

Това е най-новото стихотворение на Зоя Войнова, посветено на коронавируса, което тя сподели за първи път по Радио Благоевград. В него са събрани в едно всички три, написани от нея досега, стихотворения на тази тема.

Баба Зоя сподели, че известността, която е добила през последните дни, дори и в чужбина, заради клип с едно от стихотворенията, разпространен в социалните мрежи, започва малко да й тежи, но пък е приятно хората да я разпознават и да я поздравяват за това, което е написала.

„Имам поздравления и от САЩ, Испания, Англия, откъде ли не“ –допълни Зоя Войнова и сподели, че когато свърши работа на борсата се отдава на поезията.

„Имам много богат речник, защото в миналото съм чела много книги и това ми помага много, за секунди ги правя римите и истината от живота“ – каза още баба Зоя и пожела „по-бързо да отмина тая буря и да останем здрави и живи, и много щастливи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *