Багер влезе в защитена местност в Мелник, правили паркинг

Багер влезе в защитена местност в Мелник, правили паркинг

РИОСВ – Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“. Инспекцията е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) – Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.

На място е установено, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено за направата на паркинг. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата „Св. Петка“.

В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС – Сандански. Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони – „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, и „Среден Пирин – Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. За установените нарушения РИОСВ – Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт.

През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *