Байдън и Путин се срещат в Женева днес

Байдън и Путин се срещат в Женева днес

Двустранните отношения, киберсигурността, спазването на човешките права и актуални международни въпроси – това са част от темите, по които ще разговарят президентите на САЩ – Джо Байдън и Русия – Владимир Путин.

Срещата им в Женева се очаква с огромен интерес. Очаква се тя да продължи не по-малко от 4-5 часа, като формално ще бъде разделена на три части. На първата, освен държавните глави, ще присъстват и първите дипломати на САЩ и Русия – Антъни Блинкен и Сергей Лавров. Поетапно към тях ще се присъединяват и други длъжности лица.

Съвместна пресконференция след срещата не е предвидена – Байдън и Путин ще говорят пред медиите поотделно. Според експерти, хоризонт за диалог има, но съществен пробив в отношенията Москва-Вашингтон не се очаква.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя за първата си среща на върха с Владимир Путин, когото той нарече „убиец“, Агенция Франс прес разглежда мненията на неговите предшественици за руския президент.

Клинтън: Студен и твърд

Американският президент Бил Клинтън поздрави Путин за встъпването в длъжност президент на Русия през 1999 г. с думите, че е „достатъчно твърд, за да държи Русия обединена“.

Клинтън, който имаше добра връзка с Борис Елцин, го намира за студен, но в мемоарите си пише, че „Елцин е избрал наследник, който има уменията и способността да управлява бурния политически и икономически живот на Русия по-добре, отколкото Елцин би могъл“.

Буш: Между любовта и омразата

Джордж Буш лично нарече Путин „един студен пич“, преди да бъде избран. Но той беше очарован при първата им среща в Словения през 2001 г., като каза, че гледа право в очите, за да „усети душата“.

„Той е човек, дълбоко отдаден на страната си“, добави той.

Твърде дълбоко религиозният Буш е бил трогнат от история, която Путин му е разказал за това как кръст, който е подарен от майка му, е бил единственото нещо, което е оцеляло при пожар в дачата му (селска вила).

Неговият вицепрезидент Дик Чейни обаче не помръднал, когато видял Путин: „Мислех само: КГБ, КГБ, КГБ“. Той визира съветската тайна служба, към която някога е принадлежал руският президент.

Но отношенията се влошиха и от двете страни, когато Буш каза на датския премиер през 2006 г., че Путин „не е добре информиран. Това е все едно да спориш с осмокласник с грешни факти“.

Путин заяви, че няма да позволи да бъде поучаван за демокрацията. „Не бихме искали да имаме демокрация като в Ирак“, каза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с лидера на САЩ.

Буш също така каза на британския премиер Тони Блеър, че едва не е изгубил самообладание по време на среща с Путин, казвайки:

„В един момент толкова ме ядоса, че едва не посегнах през масата и не го фраснах. Той имаше подигравателен тон, отправяйки обвинения към Америка“.

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., Буш се изправил срещу Путин директно на Олимпийските игри в Пекин, пише той в своите мемоари. Казал му, че го е предупредил, че грузинският президент е с гореща кръв.

„И аз съм с гореща кръв“, отговорил Путин.

„Не, Владимир“, отвърнал Буш. „Ти си студенокръвен“.

Обама: От отегчено хлапе до хладнокръвен убиец

Отношенията между САЩ и Русия станаха най-хладни след Студената война по времето на първия чернокож президент на Америка. Обама не се опитваше да скрие подозрението си към руския лидер.

„Нямам лоши лични отношения с Путин“, каза той пред репортери през 2013 г. „Когато водим разговори, те са откровени… и конструктивни. Знам, че пресата обича да се фокусира върху езика на тялото и той има някакъв лежерен вид, приличащ на отегчено хлапе в задната част на класната стая…“.

Припомняйки известната фраза на Буш, неговият и министърът на отбраната на Обама Робърт М. Гейтс пише в мемоарите си: „Когато за пръв път погледнах в очите на Путин през 2007 г., точно както очаквах, видях хладнокръвен убиец“.

Тръмп: „Харесвам Путин“

Доналд Тръмп никак не се стараеше да прикрие възхищението си от руския лидер, дотолкова, че мнозина във Вашингтон се зачудиха дали не е бил вербуван от шпионските агенции на Кремъл, които Путин някога е ръководил.

„Харесвам Путин, а той харесва мен“, настоя Тръмп миналата година, казвайки на журналиста Боб Удуърд, „колкото по-корави и опасни“ са силните лидери, „толкова по-добре се разбирам с тях“.

Тръмп заяви след срещата на върха през 2018 г., че е по-склонен да вярва на Путин, отколкото на ФБР за руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

„Президентът Путин казва, че Русия не е част от това. Не виждам причина защо да бъде“, добави той.

Байдън: „Убиец“

Президентът Джо Байдън продължи твърдата линия на Обама с руския лидер, като предупреди почти веднага щом влезе в Белия дом, че „дните на търпимост от страна на САЩ“ към престъпленията в Кремъл са приключили.

Запитан дали смята, че Путин е „убиец“, Байдън каза: „Да, смятам“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *