Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света

Президентът на САЩ нарече приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания „изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна“. Той повтори, че „Америка се завръща“, както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес. Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. „Всички около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации“, добави Байдън на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

Байдън заяви още, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС. „Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията“, каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно – „може би в сферата на някои стратегически доктрини“ или „по въпросите на климата“, каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

„Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали“, посочи стопанинът на Белия дом.

Той допълни, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че Г-7 „не е клуб, враждебен на Китай“, при все че в заключителната декларация от срещата си на върха приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес.

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е „сдружение на демокрации“, което се стреми „да работи с Китай по всички световни теми“ независимо от разногласията.

Лидерите от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за „по-справедлива световна данъчна система“, предадоха световните агенции.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Държавните ръководители от обединението приканват Русия „да спре дестабилизиращите си действия“, включително намесите, да зачита човешките права и „да потърси сметка“ от виновниците за кибератаки от нейна територия.

„Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп“, заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 приканва Китай „да зачита човешките права“ на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси „от взаимен интерес“. Великите сили от Г-7 подкрепят в документа провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август, отложени с една година поради пандемията. Пожеланието им е проявата да се осъществи „по сигурен начин като символ на световното единство в усилията срещу КОВИД-19“.

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на COVID-19 в Китай. Разследването трябва да е „прозрачно“ и „водено от експерти“, изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха – първата, осъществена присъствено, от близо две години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *