Банкови служители отказват отсрочки по плащанията на кредитите

Отложеното плащане на вноски по кредитите в извънредното положение може да оскъпи общата сума, която длъжникът има да връща на банката. Освен това зрители алармират, че служители в клоновете в провинцията, не са наясно за възможността да се отложи плащането по кредити, съобщава БТВ.

Такъв е случаят на Светлана Апчева, която доскоро е била маркетинг мениджър в хотел. Съкратена е и не може да си плаща вноските по заема. В клон на банката си в Асеновград иска отсрочка за задълженията.

„Помолих да ми бъде предоставена такава молба, при което ми беше казано: „Не може“. На въпрос „Защо?“, казаха, че нямат инфо за такъв мораториум и да дойда след дни. Вчера дамата, с която говорих, каза „Ама вие не си мислете, че сега, като отложите вноските, ще е много хубаво, вие ще дължите лихви при това отлагане“, разказва Светлана. В крайна сметка попълва заявлението по електронен път.

Светла Апчева и всички като нея трябва да знаят, че с отлагането на плащанията общата сума, която ще бъде записана в нов погасителен план, ще е по-висока, отколкото дължимата в момента. Въпреки че лихвата не е повишена.

Колко повече ще се дължи зависи от това дали ще се разсрочи плащането на цялата вноска или само за главницата, както и дали ще се ползват всички 6 месеца отлагане, позволени до края на годината. „Да речем, ако се избере пълен вариант за ползване на мораториума за дълга – това е вариантът, в който общата сума нараства в най-голяма степен, защото не се правят погашения нито в лихвата нито в главницата, защото вашият погасителен план е разработен с други условия“, обяснява финансовият консултант Десислава Николова.

Съветът е кредитополучателите да отложат плащането само на главницата при това за колкото могат по-кратък срок. И още едно уточнение от експертите – за да се ползва от отлагането, човек трябва да е изпаднал във финансово затруднение, сега, заради кризата с COVID-19, а не месец или два по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *