Банскалии и разложани заедно: Поклон пред подвига на Радоновата чета

Банскалии и разложани заедно: Поклон пред подвига на Радоновата чета

Десетки родолюбиви банскалии и разложани отбелязаха 117 години от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев – войводата, учителят и просветителят от Банско. През септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживе опяти, те отиват на сигурна смърт в Рила планина да защитят пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България.

В организираното от Община Банско, Дружество „Радон Тодев”-Банско и родолюбиви жители на селата Годлево и Бачево тържествено отбелязване на годишнината от саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенската епопея се включиха многобройни техни потомци.

Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесат цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета. В църквата „Света Богородица” в едноименната местност, над разложкото село Годлево, беше отслужена панихида за загиналите и беше раздаден курбан в тяхна памет, информира Илинден прес.

Зам.-кметът на община Банско – Стойчо Баненски и председателят на Общинския съвет – Димитър Русков, припомниха с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия подвиг на българския народ от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годлевци и бачевци.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *