Банско – наслада за небцето, душата и очите

Банскалии за пореден път демонстрираха своята гостоприемност и красотата на своя роден край. Те изпратиха юли и посрещнаха август в пълния си блясък – с много музика, с кулинарна изложба, с народни танци, с разкриване на тайните на старите занаяти.

В петък вечерта централният площад преливаше от багри, ритми и емоции. Дългоочакваният концерт на самодейните състави към Народно читалище „Никола Вапцаров” разкри силния дух на банскалии. Над 100 самодейци танцуваха, пяха, свириха и забавляваха зажаднялата за радост публика и показаха на всички, че „В Банско е така!”

В първия ден на август, на кулинарната изложба на Задругата на банските механджии „Уникално Банско”, беше показана вкусната страна на банските традиции. Стотици се насладиха на неповторимите и единствени по рода си специалитети на Банско, подправени с автентични бански песни, пише Илинден прес.

Фолклорът преля след кратък летен дъжд в класическа музика. На откритата сцена в центъра стотици гледаха операта на Моцарт – „Бастиен и Бастиена”, представена от Камерна опера-Благоевград.

Гласовете на солистите на благоевградската опера Венера Мелеки, Юрий Николов, Теодора Петрова и Михаил Михайлов, под диригентската палка на маестра Светлана Галианова, украсиха лятната нощ с изпълнения на популярни арии от опери и оперети на велики композитори.

Гостите на Банско научиха от банските баби да предат и пресукват и видяха слънчеви дъги в пръските на бистрата пиринска вода над валевицата с пъстрите бански черги на Мария Кушлева.

Изложбата на абстрактно изкуство на Мариана Стефанова в Туристическия информационен център обогати палитрата на лятно Банско.

А Пирин подари на хилядите туристи незабравими спомени, жизнена сила и енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *