Банско отново става столицата на джаза

В Банско кипи трескава подготовка за провеждането на поредното 23-то издание на джаз фестивала, който се превърна в емблема на курорта.

Музикалното събитие на годината се очаква с огромна радост и нетърпение, не само от любителите на джаза, а от всички граждани, гости и приятели на Банско. Заради коронавируса хората се притесняваха да не се провали изданието, но организатори и община направиха всичко възможно то да се случи.

И така в продължение на 7 дни, на сцената на централния площад ще свирят и пеят най-добрите български джаз-музиканти. Отново ще видим и чуем гост-изпълнители от световния елит на джаза. Отново слушателите ще бъдат добре дошли на площада в града.Откриването ще бъде на 8 август.

В цел обсъждане на всички противоепидемични мерки, които трябва да бъдат предприети, през последните два дни бяха проведени срещи с организатора на фестивала – д-р Емил Илиев, с Председателския съвет към Общински съвет Банско и с Консултативния съвет по въпросите на туризма в разширен състав. Състоя се и заседание на Общинския кризисен щаб. Отчете се готовността на представителите на бизнеса и общината да посрещнат гостите на града при стриктно спазване на предписанията на Министъра на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция и Общинския кризисен щаб. Създадена е организация за дезинфекциране на площадното пространство, както и осигуряване на дистанция между зрителите. Заради санитарните изисквания, зоната със седящите места ще бъде за 400 човека.

Ограничен брой от местата пред сцената ще бъдат срещу билети, а останалите са със свободен достъп.

„Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно“, казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на фестивала.

И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и други страни. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители.Певицата Хилда Казасян ще открие фестивала. Тя трябваше да пее с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев ,но 14 от музикантите дадоха положителни проби за коронавирус и няма да участват.

Гостите ще чуят популярната група „Дърти пърчис“, Петър Салчев и Октет Пловдив, Марина Господинова,трио „PlaYIS“ – Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов-Стунджи,Акага,Камелия Тодорова,Васил Петров и още куп звезди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *