Банско се подготвя за отбелязване на 300 години от рождението на Паисий

Банско се подготвя за отбелязване на 300 години от рождението на Паисий

Въпреки ниските температури и все още недогрялото слънце хората от Банско с желание и нескрито вълнение коментираха отношението на световната организация към живота и делото на Паисий. 

И неслучайно заедно с неговото име изричаха и тези на двамата му братя – ктитора Хаджи Вълчо и Лаврентий, игуменът на Хилендар, без чиято подкрепа и съдба той не би поставил началото на българското Възраждане.

Директорът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова обяви, че вече се подготвят за голямото честване и онова, което със сигурност ще направят, е международна научна конференция, в която да компенсират позавехналия интерес на историците към живота и делото на Паисий.

Освен местните събития за отбелязване на годишнината от рождението на Паисий и 260 години от написването на „История Славянобългарска“, Община Банско вече е провела и първите разговори за координиране на национално и международно ниво, каза кметът Иван Кадев.

От векове банскалии правят препис на първата българска история. Днес най-запалени са децата, които с интерес четат и историята на живота Паисиев, написана от потомката на Хаджи Вълчо Екатерина Бояджиева, която ни завеща малката книжка за неговия живот. Там тя успява да разчете символите от печата на Свети Паисий, в които той е изрекъл своето верую:

„С вяра в Христа, в служба на църквата и под небесната закрила на светата Троица, аз, проигумен Паисий, работя за възраждането на българския дух и държавност“. /БНР

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *