Банско се събужда след тоталната карантина

Банско посрещна с облекчение вдигането на тоталната блокада заради карантината, въведена срещу разпространението на коронавируса.

Градчето живна, цехове и другите фирми заработиха с изключение на хотела и заведенията. Трите КПП-та със строг пропускателен режим, подобен на областните градове продължават да функционират, разрешава се влизане и излизане от града само по неотложни причини. Отпуши се и транзитното преминаване през Банско.

До вчера работеха само лекарите, аптеките и хранителните магазини. Позволено беше да отлетят за родината си само на чуждите туристи – около 800, след организиран от посолствата на съответните държави транспорт и ескорт.

На входа на хранителен магазин се появи бележка на английски: „Забранено за граждани на Великобритания“. Някои банскалии промениха отношението си и към руснаците, които останаха в жилищата си в града, пише „Монитор“. В града останаха и много българи, които си изкарват хляба от туристическата индустрия. Повечето от тях изведнъж останаха без работа, без средства и без възможност да се приберат у дома и се оказаха зад стената на карантината. Логично те бяха и първите, които си заминаха по родните места още снощи.

Кметът на Банско Иван Кадев препоръча в началото да се върнат на работа само местни – и без това хотелите и заведенията са затворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *