Банско с лаборатория за PCR тестове за COVID-19 преди зимния сезон

Банско с лаборатория за PCR тестове за COVID-19 преди зимния сезон

Община Банско организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подготовка на курорта за предстоящия зимен туристически сезон. В дискусията участваха представители на фирмата концесионер на ски зоната, на браншови туристически организации, туроператори, хотелиери и ресторантьори.

Въпреки спокойната обстановка кметът Иван Кадев оповести разпоредените с нарочна заповед мерки, които да осигурят безопасната за жители и гости обстановка в община Банско. Те не се различават от предписаните от Министерство на здравеопазването, но ще се съблюдава стриктното им спазване, за което се ангажират и служителите от общинската служба за ред и сигурност.

Председателят на ОбС – Димитър Русков, съобщи за предстоящото откриване в Банско на лаборатория, в която ще се правят бързи PCR тестове с резултат 2 часа след вземане на пробата. Общината ще се ангажира и с логистика за транспорта от Банско до местността Шилигарника с автомобили.

Кметът Иван Кадев обобщи мнението на заетите в туристическия бизнес в Банско за подкрепа позицията на Националният борд по туризъм за общи мерки в зимните курорти на България през предстоящия сезон по примера на Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Съединените щати. Мерките трябва да бъдат разработени и прилагани от държавата, общините и курортите както по отношение на безопасността на туристите и домакините, така и за таргетирана реклама на зимния туризъм на пазарите в съседните страни. Той категорично отхвърли призива туристите да не идват в следващите две седмици в Банско, защото в града трайно се отчита изключително нисък брой положителни резултати от тестовете.

Мая Христоскова – директор на „Юлен” АД, информира за пълната готовност на съоръженията за откриване на ски сезона, който се очаква да започне традиционно за студентския празник. Предприетите от фирмата концесионер мерки за безопасното ползване на кабинковите и въжени линии през лятото ще бъдат допълнени със система за автоматична дезинфекция. Купуването на карти освен на касите на начална и горна станция на кабинковия лифт ще се извършва на още 10 места в града и на два автомата, съобщи тя. Мая Христоскова изрази оптимистични очаквания за зимния сезон, през който Банско ще бъде домакин на кръгове за Световната купа по ски през февруари 2021 г. и Световното първенство по ски алпийски дисциплини за младежи през март.

Очакванията на изпълнителния директор на „Балкан Холидейз Сървисиз” – Антоанета Тодорова, са за нормален зимен сезон. Те са насочени към ресурса на туристическите пазари на съседните страни и към българските туристи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *