Банско с 4 пъти по-скъпи таксита от София, дневната тарифа удари 4 лв.

С над 60% поскъпват таксиметровите услуги в Банско. Промяната е по искане на таксиметровите превозвачи в курорта и бе гласувана на редовното месечно заседание на ОбС – Банско вчера. Така след влизане в сила на промените дневната минимална цена за километър пробег се увеличава с 60% и става 2.50 лева, досега тя беше 1.5 лв. Минималната нощна тарифа се вдига от 2 лв. на 3.50 лв., или увеличение от 57%.

По-драстична е промяната в максималните тарифи на таксиметровите услуги, където дневната цена се увеличава с 62% и един километър пробег става 4 лева, а досега беше 2.50 лева. Максималната нощна тарифа се вдига с цели 70% и от цена 3,5 лв. за километър става 5 лева. Изравняват се цените на първоначалната такса и таксите за повикване и престой, които стават по 1 лев всяка. При тях промяна има само в цената за престой при минималната дневна тарифа, която досега беше 75 стотинки. Всички останали си остават 1 лев.

Точката бе на кантар при гласуването вчера и бе приета само с 1 глас разлика. При гласуването шестимата съветници от парламентарната група на ГЕРБ се въздържаха, както и общинският съветник от ВМРО Георги Думанов. Колегата му Любомир Мутафчиев гласува „против“, а парламентаристите от „Бъдеще за община Банско”, БСП и „Воля”, общо 9 души, гласуваха „за“.

Срещу увеличението възрази общинският съветник Георги Думанов, който направи сравнение между цените в Банско и София, и добави, че и към момента таксиметровите услуги в курорта са достатъчно високи. Той предложи да се запазят поне действащите досега минимални тарифи.

„Цените в София са между 3,2 и 4 пъти по-ниски от това, което искат местните превозвачи. Минималните цени в столицата към момента са дневна 77 ст., нощна 88 ст., а максималните са 1,3 лв. дневна и 1,60 лв. нощна. Според мен не е нужно община Банско да е винаги в отличниците с най-високите цени, затова предлагам минималните ставки, които са от предишната наредба, да останат, съответно 1.50 лв. за дневна и 2 лева за нощна“, предложи Думанов.

При гласуване на предложението то бе подкрепено единствено от вносителя Г. Думанов и колегата му Л. Мутавчиев. Всички останали 15 съветници гласуваха „въздържал се“ и то не бе прието.

Основните мотиви на таксиметровите превозвачи в Банско за исканото увеличение са повишаване цените на горивата за последните две години с около 20%, повишаване на осигурителните тежести, повишаване на минималната работна заплата с около 20%, данъкът върху таксиметровия превоз на пътници и авансовото му плащане, повишаване разходите за извършване на дейността.

Искане за увеличение превозвачите в Банско поискаха и в края на 2018 година. Тогава то не бе прието с мотива, че цените в курорта са сред най- високите в страната. Тогава бе изтъкнато, че много местни също ползват таксиметров превоз за придвижване в града. Така тарифите през 2019 година се запазиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *