БАН: Родното място на Неофит Рилски е град Банско

БАН: Родното място на Неофит Рилски е град Банско

Две научни звена на Българската академия на науките излязоха със становище, че родното място на Неофит Рилски е град Банско, показва справка на сайта на Българската академия на науките. Документите са изготвени след молба на кмета на Банско Иван Кадев за официална научна позиция.

В становището си Институтът за исторически изследвания цитира редица проучвания, в които недвусмислено се доказва, че родното място на Неофит Рилски е именно Банско. Във фонд 12 на Научният архив на БАН се съхранява документ, в който възрожденецът собственоръчно посочва града, в който е роден.

Припомняме, че на 24 август във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на Неофит Рилски в село Баня, община Разлог, на която е написано, че великият български възрожденец е роден в селото, кметът на община Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерство на културата и до Българската академия на науките.

Към акад.проф.дмн Юлиан Ревалски, председател на БАН и чл.кор.проф.дин Васил Николов, зам.-председател на БАН, кметът на Банско се обръща с молба да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и така да се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на град Банско. С нарочно писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско изразява дълбоко възмущение от безродното поведение и обида към националната памет.

„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908” с.Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета Иван Кадев. Той подчертава, че опитите му да се изглади историческата несправедливост, не са срещнали разбиране от страна на кмета на община Разлог Красимир Герчев.

От името на гражданството на Банско, Иван Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини. Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на читалище „Просвета 1908” с.Баня, което некомпетентно е мотивирало инициативния комитет за поставянето на плочата и така се явява съучастник в престъпление.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *