Басейнова дирекция погна крадците на вода, сред нарушителите – собствениците на „Картала”

6 акта за кражба на вода връчиха проверяващи от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” при последната си обиколка на региона, предизвикана от сигнали на граждани. Актовете са по чл. 44, ал. 1 от Закона за водите, а визираните по нарушението санкции са между 2000 и 10 000 лв.

Първият нарушител е благоевградското дружество „Прима инвест БГ“ ООД на Илия Ризов, който от миналата година обгрижва ски курорта „Картала“, купен от оръжейната фирма „Армако”, пише в. „Струма“. Ризов получава акта, след като още миналата есен пазачите на ВиК – Благоевград в района сигнализираха, че 3-етажнят хотел „Картала” на долна станция на лифта на ски писта „Картала“ се захранва нелегално с вода от река Кривица. 10 месеца бяха необходими на контролната екоинституция, за да открие криминално изграденото водохващане, чрез което се тегли речната вода и се отвежда до сградата, и да наложи санкция на нарушителя.

С акт за кражба на вода са още благоевградската фирма „Ида“ ЕООД, както и кравефермата в с. Зелен дол, срещу която е настръхнало цялото село заради миризмата от животните. За животновъдния обект проверяващите констатирали монтирано водопроводно отклонение преди водомера, отчитащ ползваните водни обеми за напояването на кравите.

Актове бяха връчени и за кражба на вода от яз. „Студена“. При извършени 2 извънредни контролни проверки за спазване на графика за използване на водите на комплексните и значими язовири е установено ползване на води от яз. „Студена“ повече от максимално разрешените водни обеми. И в двата случая нарушителят е ВиК – Перник.

По същия закон, макар и на друго основание – деклариране на неверни данни в декларация по чл. 194б от Закона за водите, акт отнася и марикостинската фирма „Милениум“ ООД, управлявана от Анка и Симеон Мантарлиеви. Санкцията едва ли ще е проблем за мощния петрички бизнесмен, още повече че само преди няколко месеца той успя да осъди за 268 000 лв. застрахователна компания „Армеец“ за изгорелия цех за хартиени кутии, който бе изпепелен при пожар на 26 април 2017 г.

За нерегламентирано изземване на наносни отложения от коритото на р. Глазне с акт за административно нарушение е разложката фирма „Боби 2007“ ЕООД.

Собственикът й – строителният предприемач Стефан Караджов, още преди 3 г. попадна под прицела на прокуратурата след сигнал за незаконен добив на баластра в Пипина чьошка, в близост до голф игрището край Разлог. Още тогава Караджов не успя да представи на проверяващите разрешително за добив на инертни материали въпреки огромната засегната територия от багерите му – около 30 дка.

Юлските проверки на Басейнова дирекция обхванаха и благоевградското с. Логодаж, където местен входира възражение срещу инвестиционно предложение на „НАЙ 2017“ ЕООД за разширение на свинеферма с капацитет 200 бр. свине и изграждане на тренажорна. Екоинспектори проверили свинефермата на Ивайла Червенкова, но не открили нищо нередно, свързано с водоснабдяването й. Дружеството все пак получи предписание за почистване на попивната яма и изграждане на водоплътна изгребна яма, която да отговаря на техническите и санитарно-хигиенните изисквания.

За установени нарушения през месец юли дирекцията е съставила няколко акта за недеклариране на дължимата такса за 2019 г. – на петричката фирма „Пепино 2010“ ЕООД с управител Петър Димитров, на коларовската обувна фабрика „Браво“ АД и др., а сред фирмите, получили наказателни постановления за различни нарушения на Закона за водите, са разложката “Аквафорс” ЕООД на Валентин Лебанов – глобата е за 2000 лв., община Перник – 2 000 лв., софийската фирма „Делектра” ЕООД – 2 глоби по 500 лв. и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *