Басейнова дирекция удари Струмяни с 20 000 лв. заради половин кубик баластра

Басейнова дирекция удари Струмяни с 20 000 лв. заради половин кубик баластра

Наказателни постановления за рекордно високата сума от 30 500 лв. издаде Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ на фирми от Перник до Петрич след извършените 46 проверки миналия месец. Извън тях на нарушители бяха връчени и 9 акта за установяване на административно нарушение, а в касата на институцията постъпиха 12 720 лв. от глоби, наложени през март, пише в. „Струма“.

Половината от 8-те наказателни постановления са връчени в Перник и Бобов дол, съобщиха от дирекцията. По 2 е получила местната „Топлофикация” и ВиК ООД – съответно за 1000 и 4000 лв.

По 2000 лв. ще платят Христо Георгиев Чобанов от разложкото с. Баня и община Разлог. Безспорно най-пострадалата от априлските проверки на дирекцията обаче е община Струмяни, чието наказателно постановление е на стойност 20 000 лв.

„Написаха ни го, защото намерили камиончето на общината в река Струма – трябваше ни половин кубик баластра да закърпим една дупка, но това постановление ще падне в съда”, уверен бе кметът на общината Емил Илиев.

Новоиздадените актове за установени нарушения също са главно с пернишка ориентация – единият е за общината /за недеклариране на дължимата такса за 2019 г. за водоползване/, 2 за същото нарушение са връчени на „Стомана индъстри“ АД – гр. Перник, а последният е за „Ариа 2008“ ЕООД – с. Филипово, община Банско.

Много по-сериозно и съответно с по-солени глоби е констатираното от БДЗБР неизпълнение на условия в разрешителни за водовземане. Такова заедно с предоставяне на неверни данни е констатирано във ВиК ООД – гр. Перник, което е експлоатиращо дружество за ползваните водни обеми за промишлено водоснабдяване с цел охлаждане от „Топлофикация – Перник“ АД, гр. Перник, както и на „Стомана индъстри“ АД – гр. Перник. За ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води от канализационен колектор без разрешително с акт е и община Дупница.

Глоби докараха на различни физически лица и фирми и частни лица, видели някакви нередности и подали сигнал в дирекцията. Основателен се оказа сигналът на Лидия Григорова за нарушаване на речното корито на река Рударщица в с. Драгичево, където са открити видими следи от изземване на земни маси от десния бряг на реката, оформен канал, водещ до селската река, както и положени стоманобетонови панели и стоманобетонов тръбопровод.

Димитрина Вардарова отвори работа на община Дупница, след като алармира за изтичане на води от канализационната мрежа на града, която е собственост на общината, а РЗИ – Кюстендил алармира за проблеми със статута на водоизточник за питейно-битово водоснабдяване на копиловския манастир „Благовещение” и БДЗБР го включи в плановете си за проверки този месец.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *