Бачево чества Тодоровден с атрактивни конни състезания

Бачево чества Тодоровден с атрактивни конни състезания

Стотици жители на разложкото село Бачево и околията се събраха да честват Тодоровден, един от най- големите и атрактивно отбелязвани празници. Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост, информира Struma.com. Св. Тодор Тирон е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден. И тази година стотици гости от страната и чужбина пристигнаха, за да се включат в проявите, посветени на празника на селото.

С древни ритуали и конни надбягвания местните почитат празника, като всяко семейство предварително се подготвя за тържеството и се обличат в народни носии. С литургия в храм „Св. Димитър“ и водосвет за здраве започна началото на празничната програма днес. Провеждането на традиционните конни състезания – кушии и състезанията по надтегляне стартираха в местността „Власовица“, те символизират връзката на човека с коня.

Преди състезанието по традиция конете се захранват със захар, пшеница, царевица, сол и чесън и също носят цветна премяна. След съзтезанието награждават първенците. В тържествената програма всяка година взима участие кмета на Община Разлог Красимир Герчев, който приведства събралите се жители на площада на селото по случай Тодоровден.

По-късно предстои празничен концерт в центъра на селото с участието на самодейци към НЧ „Самообразование 1928 г.“ и специалиен гост певицата Боряна Карпузова. Тодоровден е един от най-големите и най-атрактивно отбелязвани празници в село Бачево, което през последните години се е превърнало в център за конен туризъм.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *