БГ производители: Без паника! Не се презапасявайте, храна има за години напред

Производителите на храни и напитки излязоха с изявления, за да потушат безсмисленото презапасяване с хранителни продукти, което се наблюдава през последните дни. Те се събраха в Министерски съвет по покана на министъра на земеделието Десислава Танева. „Като работа всичко продължава, трябва да бъдем дисциплинирани и отговорни и да свикнем с някои промени, заяви тя.

Ето какво казаха представителите на различните браншове:

Марияна Кукушева: Хлебопроизводителите не са притеснени. Можем да издържим до 2 години без нова реколта.

Радослав Михайлов: Не знам кой и как поръчва статиите, но в такъв момент да се всява суматоха, е престъпление. Имаме достатъчно животни. Мляко и сирене ще има и занапред. Да бъдем спокойни и отговорни. Няма проблем, защото имаме голям износ. Има необходимата суровина. Няма как да се стигне до недостиг на млечни произведения. Посягайте към живите продукти и Бог да е с нас.

Мариян Вътов: Сектор „Месопреработка е нормално запасен. От няколко месеца следим ситуацията и поддържаме достатъчно количества на склад. Хората да обърнат повече внимание на хигиенните мерки, вместо да се презапасяват и подават на паника.

Йордан Костадинов: Сектор Рибарство е изключително експортно ориентиран, продаваме в Европа, Азия и Америка. Консумацията В България е сравнително малък в сравнение с ЕС. Можем да храним цяла България с риба една година. В момента има много голям улов и дори нямаме мощности да я прераработваме. В България се произвеждат около 25 вида риба.

Антоанета Божинова: В консервните комбинати има достатъчни количества замразени и обработени количества. Притеснението е излишно. Нека бъдем достатъчно отговорни не само към здрвето на нашите семейства, но и към хората , които са на улицата. Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече от капацитета на потребление на българския пазар.

Жана Величкова: Няма нужда от паника, индустрията Напитки и вода може да отговори на потреблението. Доказали сме, че в кризисни ситуации реагираме адекватно. Както се случи в Перник. Във фабриките са взети сериозни мерки за защита на работниците и клиентите.Можем да отговорим на всички нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *