Безплатната почивка за ученици пред провал

Безплатната почивка за ученици пред провал

Анонсираната от държавата в лицето на туристическото министерство програма за безплатни летни лагери за 30 000 ученици може да се окаже обречена още преди да стартира и школата да получат „зелена светлина“ за провеждането й.

Причината е късното обявяване на програмата „Летен отдих“ и неяснотата около заплащането на педагозите по време на едноседмичната почивка на децата. Заради това може да не се намерят желаещи за придружители на групите, обясни директорът на столичното 107-о ОУ „Хан Крум“ Данко Калапиш.

„Проблем е, че програмата се появява малко късно, защото много ученици след 1-2 седмици тръгват на зелени училища и лагери. Традиционно има колеги, които ходят с тях и не смятам, че някой би отказал да отиде за втори път, но

вече повече сме планирали и лагери, и отпуски

обясни той.

Програмата бе качена за обществено обсъждане от 1 до 15 юни, а след това трябва да бъде одобрена на Министерски съвет. Едва тогава школата ще могат да кандидатстват за безплатна почивка за част от своите ученици и тепърва да стане ясно каква част от тях ще могат да заминат.

Липсата на допълнителен финансов стимул за педагозите, които ще бдят над децата по 24 часа, също може да се окаже спънка при намирането на придружители на групите. „В годините все по-малко хора проявят желание да водят ученици на лагер.

Отговорността е много голяма, някое дете може да се нарани или да загине

Затова е добре учителите, които ще придружават децата на лагерите от държавата, да бъдат мотивирани с допълнително финансиране. За 20 лв. дневни няма да можем да намерим колеги “, каза още Калапиш. Той обясни, че по принцип туроператорите изплащат допълнителни средства на придружителите за всеки от дните. За целта с тях се сключват граждански договори за съответната сума.

В проекта на програмата е посочено, че школата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за безплатен лагер с не повече от 12 участници, от които 1 придружител. По-големите пък ще могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Директорът на столичното 107-о обясни още, че вече е изпратил становище, че

за по-големите групи трябва да има началник-лагер

(главен ръководител на всички от училището). Той ще има роля да разпределя всички ученици и ще координира заниманията на групите, ще комуникира с туроператора и управителя на хотела. „Ако от едно училище има 10 групи, това са 10 ръководители. Трябва да имат отделен човек, който да отговаря за комуникация и координация между тях“, каза още Калапиш.

От 107-о на лагер от държавата ще могат да заминат около 55 деца. Кои точно да бъдат ще реши педагогическият съвет на школото. Директорът коментира, че скоро ще определят критериите, но по думите му най-голяма нужда от социализация имат учениците от прогимназиален етап, защото те са били по-дълго време в дистанционно обучение.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *