Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание. В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му. Домомента в нито една друга страна в Европа не са гонени толкова дипломати накуп. България е следвана от Полша и Германия. Полша отзова през март 45 служители на руското посолство, а месец по-късно Германия – 40, въпреки че имаше намерение за 100.

Подобен ход е безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно. Дипломатическата служба на България в Мосва обаче е доста по-малобройна. „Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати“, каза източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

Премиерът в оставка заяви, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. „Това са 70 човека, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие“, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

„Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъде отзован от България“, каза още Петков. „Това не е агресия срещу руския народ. Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, допълни още той.

Пропомняме, че през март България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. „Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук“, възмути се тогава той.

Сред изгонените днес очевидно не е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, за чието отзоваване отдавна настояват от „Демократична България“.

След началото на войната на Русия в Украйна редица държави от ЕС изгониха стотици руски дипломати.

МВнР

Малко по-късно от Министерството на външните работи(link is external) дадоха малко по-различно обяснение за масовото отзоваване. Оттам обявиха, че посланик Елеонора Митрофанова е била информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. „Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, пише в съобщението на МВнР.

Оттам посочват, че искането на България има две основания: „първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани“.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Броят на българските дипломати, акредитирани към посолството на Руската федерация, е 7 човека, а руските дипломати, акредитирани към посолството на РФ в страната ни, са 32 на брой, става ясно от отговор на външния министър на въпрос на депутата Ивайло Мирчев. В него е посочено, че акредитираните към генералните ни консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург са 4 човека, а руските дипломати в Русе и Варна – 8 човека. Очевидно сред 70-те изгонени има и неакредитирани дипломати, т.е. административно технически служители, които са сътрудници на службите на Русия у нас.

Реакции

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, реагира лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин (БСП) коментира в профила си във Фейсбук
„Още ми е трудно да асимилирам новината. Изгонването на 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България за 3 дни, е израз на шокиращо неразбиране и на външната, и на вътрешната политика. С подобни крайни демонстративни мерки е напълно неприемливо да се ангажира министър-председател в оставка. Те са очевидно търсена провокация, която обаче може да постави под заплаха формирането на ново правителство. И понеже някои ще кажат, че това е смелост – не, глупост е. Не се прави така. Фойерверките накрая ще предизвикат пожар…“

„Току що Кирил Петков изгони 70 руски дипломати. Този, ако остане да управлява още малко, като нищо ще обяви война на Русия“, коментира във фейсбук и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

РУСКИТЕ КОНСУЛСКИ СЛУЖБИ СПИРАТ РАБОТА

Пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски – най-високопоставеният дипломат, сред 70-те, които трябва да напуснат страната до 3 юли, съобщи, че консулските служби на страната в България спират работа. Причината е, че остават без персонал да си вършат работата, съобщи ТАСС. Става дума за генералното консулство във Варна и руското консулство в Русе, което спира утре работа в течение на месец.  Пред руската информационна агенция ТАСС Филип Воскресенски потвърждава, че той е сред дипломатите, които ще трябва да напуснат страната заедно с генералните консули на Русия във Варна и Русе и директорът на Руския културно-информационен център в София. По думите му, заедно с членовете на семействата на дипломатите, общо 200 души ще трябва да напуснат страната. Той не отговаря на въпроса каква ще е реакцията на Москва, но коментира, че решението сериозно усложнява дипломатическите отношения между двете държави.

Това означава, че хиляди граждани на Руската федерация и България, нуждаещи се от консулски услуги за пътуване, уреждане на различни въпроси, събиране на разделени семейства и т.н., ще трябва да чакат, докато заработи консулската секция в София.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *