Без кукери, коледари и фестивал в Симитли

КОВИД-19 спря и едни от най-очакваните и най-обичаните празници в община Симитли. Тази година няма да го има традиционното коледуване. Няма да ги има кукерите на първи януари. Няма да го има и най-големия кукерски фестивал – „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Това се налага заради усложнената епидемична обстановка, предизвикана от разпространението на коронавируса.

„За да запазим здравето и живота на жителите и гостите на Община Симитли. Защото няма нищо по-ценно и по-важно от човешкия живот! За да не се дават толкова скъпи жертви! За да преодолеем по-бързо и по-лесно този труден период!”, заявиха от Общината.

Кметът на Симитли – Апостол Апостолов, издаде нарочна заповед, с която се отменят следните събития: традиционното коледуване по домовете на 24.12.2020 г. и 25.12.2020 г., традиционното новогодишно маскиране и обикаляне на кукерските групи във всички населени места на 01.01.2021 г. и 14.01.2021 г., както и емблематичният кукерски фестивал „Симитлия – древната земя на кукерите“.

Не се допуска също организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с пресъствие на повече от 15 човека. Ръководството на Община Симитли апелира за разум и призовава всички да бъдат отговорни към себе си и околните и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *