Без целуване и минаване под плащеницата на Разпети петък

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия отново напомни и призовава миряните в дните на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус – COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Светия Синод и във връзка с предстоящия Велики петък.

Това се казва в писмо на Светия синод относно богослужебните последования за Велики или Разпети петък. В него се препоръчва „поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става, без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред Светата плащеница“.

От Светия синод напомнят на вярващите също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *