Бейби бум, но… Татковците, излезли в „майчинство“, намалели наполовина

В годината на пандемия татковците, желаещи да излязат в „майчинство“, за да се грижат за бебетата си, са намалели наполовина. Това става ясно от данни на Националния осигурителен институт.

От началото на 2009 г. с допълнения в разпоредбите на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се даде законова възможност бащите да излизат в 15-дневен отпуск при раждането на детето си, както и да ползват отпуск по бащинство след навършване на 6-месечна възраст на детето, а също и да получават парични обезщетения от държавното обществено осигуряване за времето на тези отпуски.

За деветмесечието на 2020 г. мъжете, излезли в отпуск за отглеждане на дете, са 276 на брой. За същия период на 2019 г. обаче мъжете, получили

парични обезщетения, които се водят за “бременност и раждане”

са били 326 души, или с 50 повече спрямо тази година. От данните на института става ясно още, че през тази година средният дневен размер на получено обезщетение на едно лице за деветмесечието на 2020 г. е 64 лв., а за същия период на 2019 г. е бил с 9 лева по-малко, или 55 лв. средно дневно са получавали татковците, останали в къщи да сменят памперси.

През първите 6 месеца бащите получават 90 на сто от размера на заплатата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана – 380 лв., а тези правила за размер на обезщетение важат и за майчинството. Тази година обаче е по-благодатна за тези татковци, които работят от вкъщи и успяват да съчетаят работата с помощта, защото голяма част от професиите, които могат, са в хоум офис – работят от дома, предвид заповедта на здравния министър и препоръките за ограничение на контактите поради пандемията от коронавирус.

Мъжете имат право на обезщетение и когато им се роди дете или решат да осиновят такова, защото остават у дома за 15 дни, за да помагат в грижата за детето. Правото на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписването му от лечебното заведение е уредено в трудовия кодекс. Условието за придобиване на право на този вид отпуск е майката и бащата да се намират в брак или да живеят в едно домакинство и бащата да е припознал детето.

За деветмесечието на 2020 г. парични обезщетения за бащи или осиновители, ползвали 15 дни отпуск при раждане или осиновяване на дете, са получили 16 716 лица, а за същия период на 2019 г. – 16 499. Което означава, че над 200 са мъжете тази година, останали у дома да помагат за грижата за детето. 15-дневният отпуск при раждане на дете се ползва въз основа на писмено заявление от бащата, отправено до предприятието. Към заявлението бащата прилага копие от акта за сключен граждански брак или

декларация в свободен текст от бащата и от майката

че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, необходим е и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от датата, посочена в заявлението, като, ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно и да мотивира отказа си. Според данните на НОИ 522 души тази година са получили обезщетение за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за деветте месеца на 2020 г.

Междувременно бе отчетен бейби бум в София, Пловдив и Варна. Той се появява след първия локдаун. От средата на март до май 2020 г. българите бяха изолирани в домовете си, дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени.

Дали по тази или по друга причина през октомври са се родили 30% повече бебета, а през следващия ноември – 20 % над обичайната бройка. Около стотина са повече новородените в сравнение с този период през 2019 г., съобщават от столичната Първа АГ болница „Света София“. В АГ болница „Шейново“ ражданията са почти 200 повече. Ръст, макар и неголям, отчитат и в УМБАЛ – Пловдив, където от януари досега са се родили 675 бебета. На истински бейби бум обаче се радват родилните отделения и специализираната АГ болница във Варна, коментират специалистите.

През миналата седмица в родилното отделение на МБАЛ „Майчин дом – Варна” отчетоха мъжко бебе № 1000. Статистиката сочи, че през миналата година в „Майчин дом“ са се родили 930 бебета, докато месец преди привършване на 2020 г. броят им надхвърля вече хиляда. От началото на белязаната от коронавирус пандемията 2020 година броят на новородените в най-старото родилно отделение във Варна е 1233 бебета, почти толкова, колкото са били новородените през цялата 2020 година. Там

инициативата „Чудо в коледен чорап“

набира скорост. Бебетата се изписват с коледна шапчица в коледен чорап като подарък за предстоящото Рождество Христово.

1560 бебета са родени в МБАЛ-Бургас през изминалите 11 месеца. За разлика от Варна те са с около стотина по-малко в сравнение със същия период на предходната година и засега в региона не се наблюдава тенденция за увеличаване на раждаемостта.

Предвид това, че през декември стават девет месеца от първото затваряне заради коронавируса, очакванията са за истински бейби бум в края на годината и най-вече в началото на новата 2021 г. Ражданията през декември, януари и февруари ще покажат дали пандемията е попречила или помогнала на семействата, които искат деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *