Бенатова: Мутафчийски ме посрещна с думите „Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?“

Скандалът между началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и Миролюба Бенатова продължава да се разгаря.

В четвъртък вечерта беше излъчено предаването „Алтернативата“ по ТВ1 с Генка Шикерова, в което видимо раздразнен от въпросите на Бенатова, ген. Мутафчийски прекъсва интервюто с думите „Много хора ще измрат. Яко ще измрат“ и си тръгва. Часове по-късно журналистката написа в личния си профил във Фейсбук, че била посрещната с думите:“Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?“

„Не съм позволявала на никого да ме обижда толкова концентрирано, да опитва да подменя смисъла на думите ми умишлено, да ми се кара и да нарича това, което казвам глупост. Но не отвърнах. Сега се опитват да подменят историята, приписвайки ми всичко, което направи той. Защо, бих се питала по друго време и на друго място. Сега знам отговора“, пише Бенатова.

Малко преди това Бенатова пише в социалната мрежа: „На 35-ата минута започва интервюто с ген. Мутафчийски. Срещнахме се вчера, в края на извънредното положение. Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба, по повод конкретен сигнал за искане на негативен ПСР тест срещу планов прием в болница. От МЗ ме препратиха към Министерския съвет. Оттам, през пресцентъра и по каналния ред, направих същото искане, следствие, на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. Как и дали отговори по същество, вече е друга тема. Благодаря за интереса към работата ми. На него му благодарих за търпението, въпреки че накрая си тръгна, преди да сме приключили разговора официално. Е, преди това няколко пъти ми каза, че говоря глупости, което можете и сами да видите.“

Краят на интервюто предизвика много реакции срещу двамата в социалните мрежи – към Мутафчийски, че е бил невъздържан, а срещу Бенатова, че е била прекалено неблагодарна и дразнеща.

По този повод политологът Огнян Минчев написа: „Не е важно как и с какво М. Бенатова е преляла чашата на д-р Мутафчийски – дали само с въпросите „по допирателната“ или и с други неща зад кадър. Аз напълно се поставям в позицията на този човек, който даде максимума от себе си – заедно със своите колеги – за да предостави възможността на легион безделни диванета да твърдят – вирус няма, от грип умират повече и други подобни идиотии…

Именно резултатите от работата на д-р Мутафчийски и колегите му, саможертвата на стотици – хиляди лекари и сестри дадоха на тия диванета статистиката, с която днес да приказват врели-некипели. Неблагодарността е най-презряното качество на един човек и на един народ. Д-р Мутафчийски и колегите му направиха невъзможно много в една институционална система като българската държава, която дава обичайно много пробойни. Те отстояха и реализираха всички основни цели на своята работа и наистина заслужиха искрена благодарност за това, че спасиха неизвестно колко много хора.

Какво получиха в отплата? Знаем какво. Няма да се посвеня да кажа – българска работа. Когато ти направят добро – кажи благодаря! Нещо повече – дори и да не мислиш, че ти правят добро (което в случая би било перверзна мисъл, за съжаление доста разпространена), отдай дължимото на хората, които са работили усърдно за теб. Поклони се пред паметта на хората, загинали заради теб! Българино, не бъди говедо! Дори говедото казва с поглед „Благодаря“!“

Едно от премерените мнения във фейсбук, което прави и опит за анализ на интервюто, е на технологичния бизнесмен Божидар Божанов, който казва:

„Гледах интервюто на Бенатова с Мутафчийски. И четох разнопосочни коментари – Бенатова задавала тъпи въпроси, нормално било да се изнерви Мутафчийски, а също и, че Бенатова задавала точните въпроси, а Мутафчийски бил зле.

Няма да постановя присъда кой е лошият в това интервю, но то е много интересно.

Миролюба Бенатова задава въпросите си като към представител на властта – със съответната за това острота и зарадени с критичност. Понякога може би неоснователна, понякога основателна. Но необходима във всяко интервю с представител на властта.

Мутафчийски отговаряше в друга роля. Като експерт с кауза, за която не е спал в последнтие два месеца. В такава роля всеки критичен въпрос звучи като атака, като клевета дори. Като „вие нищо не свършихте“. Въпросите не казваха това, но той така ги приемаше. И отговаряше лошо и емоционално (хем, „вие, журналистите“, хем „това не зависи от мен, питайте министъра“)

Именно защото въпросите бяха задавани към него в една роля, а той отговаряше в друга. Това разминаване беше неизбежно в конструкцията, в която експерт оглавява щаба. Щаб, който в извънредното положение, се възприемаше като правителство (макар да няма такива правомощия, но все пак състоящ се от много министри).

Мутафчийски можеше да избере трета роля, в която да отговаря – на анализатор. Да се откъсне от функцията си и да отговаря сухо и обобщаващо. Според мен това беше правилният подход за него. Защото не може да отговаря като представител на властта, а емоционалните отговори не го поставиха в добра светлина.

Не че това е толкова важна тема, но виждам, че пак се сформират лагери „осанна“ и „разпни го“, а това не води доникъде. Затова нека си обясним напрегнатото интервю с разминаването в очакванията и особената конструкция на щаба и да не „задраскваме“ нито Бенатова, нито Мутафчийски.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *