Берачи на череши нощуват в палатки, за да спазват противоепидемичните мерки

Берачи на череши нощуват в палатки, за да спазват противоепидемичните мерки

Част от берачите на череши в Кюстендилско ще спят в палатки, за да спазват противоепидемичните мерки, разкриха местни овощари. Причината е, че при по-големите масиви се ангажират по 20-30 работници, които идват от други региони. Напрактика ежедневното им транспортиране с автомобил от други населени места се превръща в невъзможна кауза, коментира и земеделският производител Георги Георгиев. Той самият за този сезон е взел работници от Благоевградско. Казва, че и за самите берачи това ще бъде по-удачна практика, като за целта вече е подсигурил палатки. Тази година пък цената за набран кг. череши ще варира между 40 и 50 ст.

„Всичко зависи от това как ще се берат черешите. При изкупна цена, която очакваме да тръгне от 80 ст., берачите би трябвало да са доволни. Срещали сме обаче и работници, които след брането буквално изпочупват дървото и при следващата година не можем да очакваме добра реколта. В този случай няма как да се надяват на добро заплащане“, предупреждават кюстендилските земеделци.

Същинската кампания в област Кюстендил стартира от днес /1-ви юни/, като от тогава започва и специализирана полицейска операция по охрана на черешовите масиви и прибирането на реколтата. Автопатрули с плаващо работно време ще обикалят масивите, ще бъдат изградени и два контролно-пропускателни пункта – при селата Коняво и Соволяно. Операцията ще се провежда на територията на две районни управления – Кюстендил и Бобов дол, отбелязаха и от ОДМВР – Кюстендил. Около 100 полицаи и звено на Жандармерията от около 20 служители, на по-късен етап, ще охраняват черешовата кампания. Целта е да се избегнат кражби, каквито бяха ежедневие преди около десетина година.

„Надяваме се тази година черешовата кампания да бъде по-силна и да не сме на загуба, както предходните. Всичко зависи от пласирането на продукцията, която към този момент е доста добра. Надяваме се да има и увеличение в изкупната цена на черешите. Ще предлагаме и доставка до домовете на всички желаещи, като предварително ще събираме заявки за желано количество. Още от м.г. направихме в социалните мрежи тази услуга и тя също се радва да доста голяма популярност, а и така не се налага да висим по пазари и тържища“, казват още местните овощари. По техни думи към този момент плододаващите масиви от череши в региона са около 17 хил. декара. и с всяка изминала година площите се увеличават.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *