Бивак с барака, навес, барбекю и трапезария си спретнаха в парк Бачиново

Странни мрежи, увесени по дърветата, за да обособят „защитено“ от нежелано внимание пространство, боде очите на благоевградчани, решили да се разходят до местността Бачиново по пътеката покрай река Бистрица от страната на бейзболното игрище. Помещение като барака е изградено в наподобяващото на бивак място, което е точно до известното на мнозина благоевградчани изворче над тенис кортовете.

Подобието на барака е вдигнато върху бетонна основа между няколко дървета, които екологично са запазени и са станали част от стените. Те пък грижливо са измазани. Вратата се затваря с приспособление, напомнящо резе, а вътре покрай стените са сковани две пейки около четвъртита стара маса. Етажерка, забита с пирони на едно от дърветата, събира „покъщнината“. Майсторите на странната къщичка с покрив и дори прозорци са проявили и чувство за хумор с голямо рекламно пано на агенция за недвижими имоти, поставено на цялата стена до входа и рекламираща продажба на апартаменти с намигване вероятно към съградената почти боксониера.

На 2 метра от входа й е огнището с оставена за следваща сбирка, неособено чиста метална тавичка. Отгоре с подръчни материали е скован навес да предпази огъня, или по-скоро скараджиите при дъждовно време. Маса и пейки със специална „табуретка“ от пън, постлан, за да не пропива в него влагата, са удобствата край огнището.

Малко по-встрани е „офис“ зоната с два стари въртящи се стола край трета маса, а в района на бивака е оформен дори детски кът с импровизирана люлка от старо детско колело, което виси на закована на две съседни дървета дъска. Любопитно е, че „работното“ пространство е отделено от това за забавления с малка каменна стеничка, нарочно иззидана. В обособения за работа и забавления бивак липсва само тоалетна, но пък храстите и дърветата наоколо явно са достатъчен параван за къмпингуващите.

Кои са обитателите на странния бивак, обаче е трудно категорично да се посочи. Слуховете са, че мястото е „облагородено“ от живеещи в близката Плаж махала, търсещи прохлада в летните жеги, и че компании комшии редовно се събират там на пикници.

Как обаче и кога в обявената за парк зона незабелязано е построена бараката и всички „екстри” към нея, не е ясно. Вероятно тя още дълго щеше да остане скрита от погледите на мнозина, ако не бе пандемията и препоръките на общината при разходки до Бачиново на връщане да се ползва алтернативен на пешеходната алея маршрут от другата страна на реката. Пътеката минава точно покрай „апартамента“ на открито и така е видяна от благоевградчани. Въпросите частен ли е теренът и с разрешение ли е съградена пикник зоната отправихме към общината.

„Това е вторият сигнал за въпросната паянтова барака и района около нея, който получаваме в общината, първият бе за силна музика от същото място“, информира зам. кметът по строителството инж. Евгени Терзиев. „Тя е изградена незаконно, имаме съмнения от кого, но при липса на доказателства не може да сме по-конкретни. Мерките, които веднага ще предприемем, са тази барака да бъде премахната заедно с всичко, което пречи на гледката, и не бива да бъде там. Не е редно по такъв начин да се използват тези зони. Никой не забранява на хората да се събират и да правят пикници под дърветата и по поляните, но да се изграждат бараки, грозни и опасни, застрашени от пожар, не е редно“, заяви за в. „Струма” зам. кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *