Бившата Военна болница в Дупница се руши, в ортопедия от години не са настанявани пациенти

Бившата Военна болница в Дупница се руши, в ортопедия от години не са настанявани пациенти

Сградата на бившата Военна болница в Дупница, където се помещават част от отделенията на общинската болница, се разпада, а отделенията са на ръба на оцеляването заради липса на лекари.

В две отделения в момента работи само по един лекар. В отделението по ортопедия на работа в момента е само д-р Сотир Каралийски, колегата му д-р Любомир Таушански е излязъл в отпуск. Той има натрупани през годините неизползвани отпуски и сега периодично взема по 5-10 дни, за да може да ги изчисти, пише в. „Струма“.

Дългогодишна практика в болницата е била да не се ползват отпуските, а да се изплащат накуп при пенсиониране. Тази тенденция беше установена от доц. Димитър Недев, когато беше вр.и.д. управител на общинската болница. Тогава той обяви, че са изплатени по 3000 до 6000 лв. на хора, които са излезли в пенсия, но не са използвали с години платените полагаемите им се отпуски.

В отделението по ортопедия не са настанявани пациенти от години, тъй като няма добре обзаведена операционна, затова тежките случаи се изпращат в столични клиники. В ортопедичния кабинет екипът е само от двама лекари и една медицинска сестра. Санитарка няма повече от две години.

В разгара на Ковид-19 в инфекциозното отделение пък работи само д-р Милка Богоева, която е на 81 години и единственият инфекционист в болницата. В лечението на пациенти с коноронавирус в инфекциозно отделение се включва и пулмологът д-р Елена Гюзелева, но тя и завеждащ първо вътрешно отделение.

Младата лекарка д-р Евтимова, която е инфекционист, напусна инфекциозно отделение и отиде на работа в Спешен център – Дупница, където ще получава същата заплата, но ще е ангажирана по-малко време.

Общинският съветник д-р Пламен Соколов на последното заседание на ОбС заяви, че общинската болница ще фалира поради липса на кадри. Факт е, че има недостиг на лекари и медицински сестри в общинската болница, но такова е положението в повечето болници, с изключение на тази в София.

Лекари, работещи в отделенията, разположени в базата на бившата Военна болница в Дупница, която е строена през 30-те години на миналия век, коментират, че сградата се руши. Покривът беше ремонтиран по времето, когато управител на болницата бе Росен Тимчев. Фирмата строител, собственост на приближения до ГЕРБ ромски лидер в кв. “Гиздова махала” Калин Георгиев, осъди болницата, тъй като Р. Тимчев не беше платил ремонта и си взе парите с лихва.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *