Бивши казарми край Дупница стават модерен затвор

Бивши казарми край Дупница стават модерен затвор

Нов затвор за 400 осъдени ще се строи в бившите казарми край дупнишкото с. Самораново. Финансирането в размер на около 40 мил. лева е по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Теренът на бившето военно поделение е 115 декара с множество сгради, някои от които ще бъдат съборени. На него ще бъдат построени три центъра – затвор за 400 лишени от свобода, обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, психолози, администратори и други, и трети център за затворници пред изтърпяване на наказанието и влизане отново в цивилния живот.

На практика това ще е затвор без решетки. Ще бъде монтирана електронна система за охрана и контрол. Изграждането ще продължи около пет години.

Сега в бившите казарми при Самораново е затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда около 100 лишени от свобода с по-лек режим.

Първоначалният проект е бил новият затвор да е в общежитието в Казичене, по-близо до София, но теренът там се оказал неподходящ.

Преди години, когато е оборудвано затворническото общежитие в Самораново, имало подписка „против“. Сега обаче няма реакция от страна на местното население, след като в селото нямали проблеми със затворниците от сегашното общежитие.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *