Бивши председатели на НС: Демокрацията е скъпо удоволствие

Бивши председатели на НС: Демокрацията е скъпо удоволствие

Животът на 45-ото Народно събрание се очертава като най-краткият в най-новата история на България. Следващата седмица парламентът ще бъде разпуснат от президента Румен Радев, тъй като нито една от партиите, получили мандат, не състави правителство.

„Краткият живот на този парламент определено показва кризисни политически натрупвания – криза на представителност, криза на доверие в управлението“, коментира председателят на 42-рото народно събрание Михаил Миков от БСП.

Според него проблемът е в размиването на ляво и дясно и фактът, че между формациите вдясно има ожесточена конкуренция за властта.

„Всички тези режисьори, тези кукловоди, които вадят нови и нови политически проекти, трябва да са наясно, че това може да се задълбочи. Особено при опцията за мажоритарни избори“, смята Миков.

На въпроса кои са кукловодите той отговори, че са от едрия бизнес и външни фактори, но отказа да влезе в конкретика.

Димитър Главчев разкритикува партиите, които след ГЕРБ имаха възможност да съставят правителство и не го направиха, заради което се стигна до предсрочни избори.

„Минимум 110 млн. лв. са едни нови избори – това са добавката за един месец на пенсионерите. Вярно, че демокрацията е скъпо удоволствие, но все пак“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Относно скандала „Илчовски“ Миков препоръча първо данъчните да проверят откъде са тези пари, които бизнесменът Светослав Илчовски твърди, че е давал за рушвети.

Според Главчев, ако става въпрос за корпуция, с това трябва да се заемат компетентните органи. И двамата бяха единодушни, че след предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори ситуацията ще е горе-долу същата като в момента.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *